انواع روکش دندان
یکی از متداول ترین روش های پوشاندن معایب و نقص های دندانی، استفاده از روکش دندان است. روکش دندان با پوشش دهی بهم ریختگی ها و نامرتبی دندان ها، طرح لبخند زیبایی به فرد می بخشد. باید در نظر داشت، روکش ها در انواع مختلفی هستند و هر کدام از آن ها مزایا و معایبی مشخصی دارند. انتخاب نوع مورد استفاده روکش دندان، طبق مشورت و نظرات دندانپزشک و بیمار انجام می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع روکش دندان بپردازیم و همچنین مطالبی پیرامون نحوه اجرای روکش و هزینه آن بیان کنیم. در صورت نیاز، می توانید تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
از روکش دندان چه زمانی استفاده می شود؟
روکش دندان به عنوان یک روش درمانی و زیبایی محسوب می شود و در موارد مختلفی می توان از این روش استفاده کرد. کاربردهای روکش دندان براساس نوع مشکل و نقص دندان متفاوت هستند. در ادامه به کاربردهای مختلف انواع روکش دندان خواهیم پرداخت.

• کاربرد زیبایی روکش دندان
دندان هایی که دارای نواقصی مانند کوتاهی دندان، فاصله بین دندانی و… هستند و به عبارتی فرم بدی دارند، از روکش استفاده می کنند. روکش دندان مانع از دیده شدن این ایرادات می شود.
• کاربرد درمانی روکش دندان
دندان هایی که به دلایل مختلف دچار شکستگی شده باشند، تاج خود را از دست می دهند. از این رو جویدن غذا با دندان بدون تاج سخت و دشوار است. برای جویدن راحت به کمک دندان های شکسته از روکش دندان استفاده می کنند.
• کاربرد محافظتی روکش دندان
دندان هایی که عصب کشی یا ریشه درمانی شده اند و تاج دندان در آن ها از بین رفته است، با استفاده از ترمیم های عادی مانند آمالگام پر نمی شوند. برای محافظت از خرد شدن و شکستگی دندان از روکش استفاده می کنند.
انواع روکش دندان
روکش دندان به عنوان یک کلاهک روی دندان نصب می شود و از نواقص و بدشکلی دندان پشتیبانی می کند. مقاومت و زیبایی روکش ها مهم ترین عواملی هستند که در ساخت آن ها مورد توجه قرار می گیرد. روکش ها از نظر جنس در سه نوع متفاوت هستند. در ادامه به بررسی ویژگی های انواع روکش دندان می پردازیم.
روکش دندان تمام سرامیکی
روکش هایی که از جنس سرامیک ساخته می شوند، از مقاومت خوب و قابل قبولی برخوردار هستند. این نوع روکش ها را می توان در رنگ های مختلف و رنگ شبیه به مینای دندان طبیعی انتخاب کرد. از این رو، زیبایی روکش های تمام سرامیکی مورد پسند بیشتر افراد است. برای پوشش دهی نواقص دندان های جلو از این نوع روکش ها استفاده می شود تا طرح لبخند زیبایی به چهره ببخشد. روکش های زیرکونیا را می توان از خانواده روکش های تمام سرامیکی دانست. این روکش ها استحکام کمتری نسبت به روکش های سرامیکی فلزی دارند؛ از طرفی برای افرادی که به مواد فلزی آلرژی دارند، بسیار مناسب هستند.

روکش دندان سرامیکی فلزی
همان طور که از نامش مشخص است این نوع روکش ها از دو بخش سرامیکی و فلزی تشکیل یافته اند. بخش فلزی که در این روکش ها تعبیه شده است، pfm نامیده می شود. از این رو، روکش های سرامیکی فلزی را با نام روکش های pfm نیز می شناسند. این نوع روکش دارای هسته فلزی است که روی سطح آن را یک لایه سرامیکی پوشانده است. ترکیب هوشمندانه فلز و سرامیک، روکشی با قابلیت مقاوم و زیبایی را حاصل کرده است. احتمال لب پر شدن روکش های سرامیکی فلزی دور از انتظار نخواهد بود. از این نوع روکش می توان در تمامی دندان ها استفاده کرد.
روکش دندان تمام فلزی
روکش های تمام فلزی به طور کلی از فلز تشکیل شده اند. فلز مورد استفاده در این روکش ها، فلزاتی نظیر طلا، استیل یا دیگر فلزات گران بها هستند. روکش های تمام فلزی بالاترین مقاومت را در بین تمامی روکش های دندانی دارند. هزینه بالا و احتمال ایجاد آلرژی از معایب روکش های تمام فلزی هستند. همچنین به دلیل این که فلزات، رنگ تیره تر و غیر طبیعی نسبت به رنگ مینای دندان دارند، در صورت رویت دندان، روکش های فلزی زشت به نظر می رسند. بنا به این دلیل بیشتر افراد تمایلی به استفاده از این روکش ها ندارند.
نحوه اجرای روکش دندان
پس از انجام معاینات لازم و بررسی نتایج رادیوگرافی، اقدام به آماده سازی دندان مورد نظر می کنند. ابتدا در صورت وجود پوسیدگی دندان یا عفونت ریشه ها، باید مراحل درمانی به درستی انجام شوند. در برخی موارد، دندان نیاز به عصب کشی دارد. سپس به منظور باز کردن فضای کافی برای نصب روکش، نواحی اطراف دندان در امتداد سطح جونده، تراشیده می شود. میزان تراش دندان به نوع روکش دندان بستگی دارد. در ادامه، با استفاده از خمیر دندانپزشکی یا اسکنر دیجیتال، از دندان قالب گرفته می شود. مرحله قالب گیری و ساخت روکش دندان در لابراتوار حدود 2 تا 3 هفته به طول می انجامد. پس از آماده شدن روکش، بی حسی موضعی به لثه تزریق می شود، سپس روکش دندان به کمک سیمان دندانپزشکی روی دندان چسبانده می شود.
مراقبت های لازم از روکش دندان
برای افزایش طول عمر روکش های دندانی، لازم است به نکاتی در مراقبت از آن ها توجه شود. از جمله مراقبت های لازم از روکش دندان عبارتند از:
خودداری از مصرف خوراکی های چسبناک و سفت
استفاده حداقل از دندان روکش شده برای جویدن خوراکی ها
استفاده از نخ دندان با احتیاط بیشتر
رعایت بهداشت دهان و دندان
هزینه روکش دندان
هزینه استفاده از روکش دندان به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله فاکتورهایی که در قیمت روکش دندان دخیل هستند، عبارتند از:
• نوع آسیب دیدگی دندان و پوشش دهی آن
• موقعیت قرارگیری دندان
• نوع روکش دندان
• مهارت و دانش دندانپزشک
• کیفیت روکش و تجهیزات مورد استفاده در کلینیک دندانپزشکی
مراجعه به دندانپزشک
در مطالب فوق به بررسی انواع روکش دندان پرداخته شد. از روکش دندان به منظور پوشاندن نواقص دندانی مانند شکستگی، ایجاد فاصله بین دندان ها یا… استفاده می شود. روکش ها در انواع مختلف روکش های تمام سرامیکی، روکش های سرامیکی فلزی و روکش های تمام فلزی هستند. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای استفاده از انواع روکش دندان به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.