اورجت چیست و چگونه درمان می شود؟
بهم ریختگی دندانی به اشکال مختلف مشاهده می شود که اورجت یا دندان خرگوشی یکی از شایع ترین آن ها است. در این عارضه دندان های جلویی واقع در فک بالا نسبت به فک پایین فاصله ای بیش از 2 میلی متر دارند. در نتیجه طرح لبخند ظاهر نامناسبی پیدا می کند و در موارد شدید، تکلم، خوردن، آشامیدن و حتی تنفس نیز دچار مشکل می شود. برای آشنایی هرچه بیشتر با عارضه عنوان شده خواندن این مقاله را از دست ندهید.
اورجت چیست؟
فک بالا در حالت طبیعی نسبت به فک پایین فاصله ای کمتر از 2 میلی متر دارد. جلوزدگی بیش از حد استاندارد دندان های جلویی فک بالا نسبت به فک پایین در اصطلاح علمی اورجت (overjet) نامیده می شود. در اصطلاح عامیانه نیز به این نوع از بهم ریختگی دندانی، دندان خرگوشی می گویند. جلوزدگی برحسب میزان فاصله بین دندان های فک بالا و پایین به سه شکل خفیف، متوسط و شدید بروز می یابد. معمولاً افراد دارای دندان های خرگوشی دچار کاهش اعتمادبنفس می شوند و سعی بر پنهان کردن لبخند خود دارند. دلیل این موضوع برجسته شدن و بیرون زدگی دندانهای فک بالا حین خندیدن یا صحبت کردن است. البته در موارد شدید علاوه بر تاثیر منفی بر زیبایی، خوردن، آشامیدن و حتی صحبت کردن فرد نیز تحت تاثیر قرار می گیرد.

نکته!!!
در اورجت، دندان های جلویی فک بالا به صورت زاویه دار از دندان های جلویی فک پایین عبور می کنند. یکی دیگر از عارضه های بهم ریختگی دندانی نیز به همین شکل مشاهده می شود که اوربایت نام دارد. باید توجه داشت که در اوربایت، دندان های فک بالا نسبت به دندان های فک پایین، زاویه دار نیستند. بلکه به صورت صاف از دندان های فک پایین جلو می زنند. در واقع وجه تمایز این دو عارضه همین شکل ظاهری دندان های جلویی فک بالا است.
علت جلوزدگی دندان های فک بالا چیست؟
در بسیاری از موارد، جلوزدگی دندان های فک بالا به صورت ژنتیکی بروز می یابد. مطالعات نشان می دهد که در والدین مبتلا به این عارضه، احتمال تولد فرزندی با فک اورجت بسیار زیاد است. در کنار عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و اکتسابی نیز در بروز این عارضه نقش دارند؛ به عنوان مثال می توان به مکیدن لب، انگشت و زبان اشاره کرد. همچنین تانگ تراست نیز در بروز جلوزدگی دندان های فک بالا موثر شناخته شده است. تانگ تراست به معنای اعمال فشار با زبان به دندان های جلو است.
ضرورت درمان جلوزدگی دندان های فک بالا
شدید بودن جلوزدگی فک بالا، دندان ها را بیشتر در معرض آسیب قرار می دهد. طبق آمارهای بدست آمده میزان آسیب به دندان ها در افراد مبتلا به اورجت تا دو برابر بیشتر است. سایر مشکلات ناشی از نوع شدید این عارضه عبارتند از:
تنفس از راه دهان
گاز گرفتن گونه از داخل
نامتوازن شدن شکل صورت
درد و ناراحتی حین جویدن غذا
ناتوانی در بستن لب ها به صورت کامل
مشکل در تلفظ بعضی صداها یا نوک زبانی صحبت کردن

نحوه درمان
معمولاً موارد خفیف اورجت تاثیر منفی بر زیبایی نداشته و نیازمند درمان نیست. اما موارد متوسط و شدید جلوزدگی دندان های فک بالا باید مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. در این شرایط، روش درمان بسته به شدت جلوزدگی دندان ها متفاوت است. از این رو باید در گام اول به یک دندانپزشک باتجربه مراجعه شود معاینه کاملی روی دندان ها صورت گیرد. روش های درمانی موثر در این زمینه شامل بریس ارتودنسی، ونیر، روکش یا باندینگ دندان و عمل جراحی هستند. برای سنین پایین معمولاً بریس ارتودنسی نتیجه مطلوبی به همراه دارد. اما در سنین بالا برای کسب نتیجه مطلوب ارتودنسی باید با عمل جراحی همراه شود.
بریس ارتودنسی
یکی از متداول ترین روش ها برای هدایت دندان های جلوزده فک بالا به محل مناسب، نصب بریس ارتودنسی است. در طولانی مدت علاوه بر دندان ها، فک نیز در موقعیت مناسب قرار می گیرد و خود را با تغییرات هماهنگ می کند. این روش برای اصلاح نامرتبی، کجی دندان ها و مشکلات فک، فراوان مورد استفاده قرار می گیرد. انواع مختلفی از این تجهیزات در دسترس دندانپزشکان قرار دارد که از جمله آنها می توان به نوع فلزی (سنتی) و شفاف (متحرک) اشاره کرد. مدت زمان لازم برای دستیابی به نتیجه مطلوب از این روش به نوع بریس و وخامت اورجت بستگی دارد.
جراحی
گاهی اوقات میزان جلوزدگی دندان ها در فک بالا شدید است و با روش هایی چون بریس رفع نمی شود. در نتیجه انجام عمل جراحی ضرورت می یابد. در ناهنجاری های دندانی معمولاً نیازی به جراحی نیست. این موضوع برای افرادی در سنین رشد بیشتر صدق می کند. اما در موارد بروز ناهنجاری های فکی در کنار ارتودنسی، انجام جراحی نیز ضروری است. البته افراد قبل از رسیدن به بلوغ اسکلتی برای اصلاح ناهنجاری فکی نیازی به جراحی ندارند. زیرا تجهیزات ارتودنسی به مرور زمان آن را برطرف می کند.
ونیر و باندینگ دندان
ونیر دندان، لایه رزینی نیمه شفافی است که برای پوشش بعضی انواع بهم ریختگی دندان مورد استفاده قرار می گیرد. مشکلاتی از قبیل فاصله داری، ناهماهنگی، شکستگی، ترک خوردگی و تغییررنگ نیز با ونیر پوشش داده می شود. علاوه بر این، پوشش های متنوعی در دسترس دندانپزشکان قرار دارد؛ به عنوان مثال می توان به باندینگ دندان اشاره کرد. در این روش ماده ای از جنس کامپوزیت (رزین پلاستیکی با دوام بالا و یک پر کننده شیشه ای) روی دندان قرار می گیرد و طی اقداماتی داخل مینا نفوذ می کند. روکش ایجاد شده نیز همانند ونیر برای رفع بسیاری از ایرادات دندانی مناسب است. اما مناسب بودن آن برای رفع اورجت بعد از معاینه دقیق دندان ها و فک توسط دندانپزشک تعیین می شود.
سخن پایانی
ما در این مقاله تمامی نکات پیرامون یکی از شایع ترین انواع بهم ریختگی دندانی تحت عنوان اورجت را مورد بررسی قرار دادیم. در این عارضه، فاصله دندان های جلویی فک بالا و فک پایین از 2 میلی متر فراتر می رود. اگرچه در موارد خفیف مشکلات چندان جدی گریبانگیر فرد نمی شود. اما در موارد شدید علاوه بر زیبایی فرد، تکلم، جویدن غذا، تنفس و حتی بستن دهان با مشکل مواجه می شود. به همین دلیل باید مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان در رابطه با درمان جلوزدگی دندان های فک بالا هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.