اپن بایت چیست و چه عواملی در شکلگیری آن نقش دارند؟
اپن پایت یکی از انواع ناهنجاری های فکی و دهانی است. این عارضه حالتی را نشان می دهد که دندان های فک بالا و پایین به هم نمی رسند. در نتیجه دهان باز مانده و مشکلات بسیاری برای فرد مبتلا ایجاد می شود. مهم ترین مشکل پیش آمده در رابطه با این عارضه، اختلال در تکلم و غذا خوردن است. سایر تبعات آن نیز به همراه نحوه درمان و سایر اطلاعات تکمیلی در ادامه مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. پس به شما توصیه می کنیم تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
اپن بایت چیست؟
در حالت عادی دندان های فک بالا باید در جهت عمود، بیست و پنج درصد از دندان های فک پایین را بپوشانند. دندان های عقب هر دو فک نیز باید روی یکدیگر قرینه باشند. در ناهنجاری اپن بایت (Open Bite)، دندان های فک بالا و پایین به دلیل نامرتبی روی هم قرار نمی گیرند. در نتیجه دهان بسته نمی شود. این ناهنجاری ممکن است مربوط به جلوی و یا عقب دهان باشد.
عوارض اپن بایت
در این نوع ناهنجاری، دندان ها ظاهر زیبایی ندارند و فرد برای تکلم با مشکل مواجه می شود. شخص برخی از حروف از جمله س، ش، ژ را نمی تواند به درستی تلفظ کند و موجب نوک زبانی صحبت کردن می شود. همچنین هنگام غذا خوردن ذرات غذا از دهان بیرون می ریزد. فرد مبتلا به اپن بایت برای جلوگیری از این کار به دندان های جلو فشار وارد می کند. در نتیجه این موضوع، اپن بایت به مرور زمان بدتر می شود. عوارض دیگر این ناهنجاری شامل سایش دندان های خلفی، مشکلات لثه ای و دندان قروچه است.

دلایل شکل گیری اپن بایت
تاکنون عوامل مختلفی در رابطه با تشکیل اختلال فکی و دهانی اپن بایت شناسایی شده است؛ به عنوان مثال، تنفس از راه دهان موجب جلو آمدن زبان و فشار به دندان ها می شود. این عادت غلط به مرور زمان، تشکیل اپن بایت را به دنبال دارد. مکیدن انگشت شصت، پستانک یا شیشه شیر در نوزادان نیز به مرور زمان، باعث به وجود آمدن تغییراتی در فک و دندان می شود. همچنین این عارضه گاهی بر اثر مکیدن لب پایین به وجود می آید.
وجود یک اختلال بنام تومپورومندیبولار (TMDیا TMG) نیز در بروز اپن بایت نقش دارد. در این حالت فرد درد زیادی را در فک خود داشته و با زبان به دندان های جلو فشار وارد می کند. در نتیجه دندان ها به سمت جلو کشیده می شوند. ناگفته نماند که این عارضه گاهی ممکن است منشأ اسکلتی داشته و بر اثر عوامل ژنتیکی به وجود آید.
انواع اپن بایت
برحسب محدوده دندان های درگیر، سه گروه از عارضه اپن بایت شناسایی شده که به شرح زیر هستند:
اپن بایت دندان های قدامی؛ در این حالت ممکن است به دلیل کشیده بودن صورت، بیرون راندن زبان، استفاده از شیشه شیر و مکیدن انگشت شصت توسط نوزادان، شرایط کافی برای هم پوشانی بین دندان های جلویی فک بالا و پایین ایجاد نشود.
اپن بایت دندان های خلفی؛ در این حالت به دلیل مشکلات استخوانی در قسمت خلفی فکین یا مشکلات دندانی، تماس بین دندان های عقب فک بالا و پایین زمان بسته شدن دهان ایجاد نمی شود. افراد مبتلا به این نوع ناهنجاری در جویدن و بلع با مشکل مواجه هستند و دندان های آنها دچار پوسیدگی و ساییدگی بیشتری می شود.
اپن بایت ناقص؛ در این حالت دندان های قدامی فک بالا و پایین در زمان بسته شدن دهان با هم تماس پیدا نمی کنند.
انواع درمان اپن بایت
متناسب با نوع دندان و سن بیمار سه نوع درمان برای رفع این ناهنجاری پیشنهاد میشود که عبارتند از:
- اجتناب از عادت های رفتاری نادرست
در ساده ترین راه برای درمان اپن بایت باید عادت های غلط مانند مکیدن انگشت و شیشه شیر ترک شود. عادت به مکیدن انگشت در سنین نوزادی طبیعی است. اما باید قبل از پنج سالگی ترک شود. در صورت رعایت این موضوع، اپن بایت ایجاد شده در کودک برطرف می شود. زیرا دندان های دائمی کودک به طور کامل رشد نکرده و رفع این ناهنجاری نیازی به انجام جراحی یا سیم کشی ندارد. - ارتودنسی
در صورتی که اپن بایت از طریق ترک عادات غلط رفتاری برطرف نشود، ارتودنسی پیشنهاد می شود. این گزینه بیشتر برای کودکان و نوجوانان که فک آنها درحال رشد است مورد استفاده می گیرد. اگر درمان ارتودنسی برای مبتلایان به اپن بایت انجام نشود ممکن است دندان های عقب به مرور زمان ساییده و از بین بروند.

نکته!!!
در درمان اپن بایت با استفاده از روش ارتودنسی، رعایت بهداشت دهان و دندان از اهمیت بسیاری برخوردار است. در رابطه با این موضوع مسواک زدن (دو بار در شبانه روز)، استفاده از نخ دندان و مصرف دهانشویه های آنتی باکتریال ضرورت دارد. همچنین اجتناب از خوردن غذاهای سفت و چسبنده باید مورد توجه قرار گیرد. در غیر این صورت ارتودنسی دستاوردی جزء پوسیدگی و از بین رفتن دندان ها ندارد.
- جراحی
در شرایطی که ارتودنسی برای فرد مبتلا به اپن بایت جوابگو نباشد، جراحی صورت می گیرد. برای انجام جراحی ابتدا ارتودنسی انجام می شود. پس از مرتب شدن دندان ها جراحی فک به قرار دادن فک در موقعیت صحیح کمک می کند. لازم به ذکر است که دندانپزشک بعد از جراحی فک نیز از ارتودنسی به منظور تثبیت موقعیت دندان بهره می گیرد.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی یکی از انواع بهم ریختگی دندانی تحت عنوان اپن بایت پرداختیم. در این عارضه دندان ها به صورت مناسب روی هم قرار نگرفته و در نتیجه دهان بسته نمی شود. در نتیجه افراد مبتلا با مشکلاتی چون اختلال در تکلم، غذا خوردن مواجه می شوند. همچنین امکان پیشرفت عارضه و بروز تحلیل لثه، سایش دندان ها و دندان قروچه وجود دارد. برای در امان ماندن از این مشکلات باید مراجعه به یک دندانپزشک باتجربه و ماهر در دستورکار قرار گیرد. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان در رابطه با درمان اپن¬بایت هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.