اینله و آنله دندان چیست؟
دندان هایی که دچار خرابی و پوسیدگی می شوند، بسته به میزان پوسیدگی نسبت به حفظ دندان از روش های مختلفی تحت درمان و ترمیم قرار می گیرند. دندانپزشک پس از تخلیه پوسیدگی های داخل دندان، اقدام به پر کردن آن می کند. برای پر کردن دندان از مواد مختلفی استفاده می کنند. یکی از موادی که برای پر کردن حفره ایجاد شده دندان به کار برده می شوند، اینله و آنله دندان هستند. اینله و آنله دندان مزایا و کاربردهای ویژه ای در درمان دندانپزشکی دارند. در این مقاله قصد داریم با معرفی اینله و آنله دندان، به ویژگی ها، مزایا و هزینه این روش درمانی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با مواد اینله و آنله، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
اینله و آنله دندان چیست؟
برای ترمیم دندان های خلفی که دچار پوسیدگی های متوسط تا عمیقی هستند از مواد ترمیم اینله و آنله دندان استفاده می کنند. این مواد ترمیمی را می توان حد وسط مواد آمالگامی و روکش های دندانی دانست. برای دندان هایی که در اثر پوسیدگی حفره های عمیقی در وسط یا کناره های دندان ایجاد شده باشند و همچنین برای دندان هایی که تنها بخش وسطی یا تنها اطراف آن شکسته باشند، استفاده از اینله یا آنله دندان بهترین گزینه خواهد بود. برای شناخت تفاوت این دو مواد ترمیمی، در ادامه به معرفی اینله و آنله دندان می پردازیم.
اینله دندان
عملکرد اینله دندان شباهت بسیار زیادی به مواد پر کننده های دندانی مانند آمالگام و کامپوزیت دارد. چنانچه پوسیدگی دندان در بخش میانی دندان باشد، پس از تخلیه کامل پوسیدگی های دندان، از مواد ترمیمی اینله برای پر کردن حفره دندان استفاده می کنند.

آنله دندان
اندازه آنله دندان نسبت به اینله دندان بزرگتر است و آنله بخش وسیع تری از دندان را نسبت به اینله، پوشش می دهد. از آنله دندان اغلب برای پر کردن دندان های آسیاب استفاده می کنند. با توجه به ویژگی های فیزیکی دندان های آسیاب که دارای 4 گوشه هستند، چنانچه پوسیدگی در اطراف دندان باشد و بیش از 2 گوشه کنار دچار شکستگی شده باشند، آنله دندان مورد استفاده قرار می گیرد.
ویژگی های فیزیکی اینله و آنله دندان
موادی که در تهیه اینله و آنله دندان مورد استفاده قرار می گیرند، مشابه به هم هستند و هیچ تفاوتی در مواد تشکیل دهنده این دو روش ترمیمی وجود ندارد. از این رو، ویژگی های ساختاری و ظاهری اینله و آنله دندان یکسان هستند. در ادامه به بررسی دو ویژگی مهم این روش های ترمیمی می پردازیم.
- جنس
در گذشته برای ساخت اینله و آنله دندان از مواد اولیه با جنس طلا استفاده می کردند. طلا از مقاومت و قیمت بسیار بالایی برخوردار است. امروزه، مواد اولیه مورد استفاده برای تهیه اینله و آنله دندان، مواد سرامیکی، پرسلنی یا رزینی هستند. البته همچنان از ماده طلا نیز برای تهیه اینله و آنله استفاده می کنند.
- رنگ
رنگ لایه رویی که در تهیه اینله و آنله دندان استفاده می شود، هم رنگ با رنگ طبیعی دندان است. در صورت استفاده از مواد طلایی نیز، لایه ای هم رنگ با رنگ طبیعی دندان روی آن به کار برده می شود.
مراحل قرارگیری و نصب اینله و آنله دندان
فرآیند و نصب و قرارگیری هر دو مواد ترمیمی اینله و آنله دندان، به یک شکل هستند. بسته به شرایط بیمار، مراحل نصب در 1 یا 2 جلسه به پایان می رسد. در ادامه به بررسی مراحل قرارگیری و نصب اینله و آنله دندان می پردازیم.
• در ابتدا ماده بی حسی موضعی را در اطراف دندان مورد نظر تزریق می کنند. پس از بی حسی، پوسیدگی های موجود در حفره دندان یا بخشی از ساختار دندان را تخلیه می کنند.
• برداشتن اسکن سه بعدی و دیجیتال از دندان به منظور آماده سازی و تهیه قالب متناسب با اندازه دقیق حفره دندان، انجام می شود.
• تا زمان آماده شدن قالب، از پانسمان یا مواد پر کنندگی موقت، روی دندان استفاده می کنند.
• پس از تهیه اینله یا آنله دندان، پانسمان را از دندان خارج کرده و تنظیمات جزئی را روی مواد انجام می دهند.
• در نهایت پس از ارزیابی های تکمیلی، اینله یا آنله دندان به وسیله چسب دندانپزشکی روی دندان مورد نظر نصب می شود.
مزایای اینله و آنله دندان
روش های ترمیمی اینله و آنله دندان، نسبت به میزان فواید و مزایایی که دارند، بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله مهم ترین مزایای اینله و آنله دندان عبارتند از:
مواد به کار برده شده در تهیه آینله و آنله دندان، سرامیک، پرسلن یا طلا هستند که از دوام، استحکام و طول عمر بیشتری برخوردارند.
از نظر ظاهری و ناهمواری دندانی، شباهت بسیار زیادی به دندان طبیعی دارند.
از لحاظ رنگ، شباهت زیادی به رنگ دندان طبیعی دارند.
به دلیل استحکام بالا و طراحی پیچیده، باکتری ها قدرت نفوذ پذیری به این مواد را ندارند.
نسبت به مواد آمالگام یا روکش ها، مقاومت بالاتری در هنگام جویدن دارند.
باعث بیماری یا تخریب دندان های اطراف یا لثه ها نمی شوند.
به هنگام مصرف خوراکی ها یا نوشیدنی های سرد و گرم دچار انقباض و انبساط و در نهایت شکستگی نمی شوند.
هزینه استفاده از اینله و آنله دندان
هزینه استفاده از اینله و آنله دندان به عوامل متعددی بستگی دارد. از جمله این عوامل عبارتند از:
• مواد اولیه انتخابی برای تهیه و آماده سازی اینله یا آنله دندان
• تعداد دندان های نیاز به ترمیم
• میزان پوسیدگی و مقدار مواد ترمیمی مورد نیاز
• موقعیت قرارگیری دندان
• تعداد جلسه های مراجعه به دندانپزشک
• هزینه اسکن و قالب گیری در آزمایشگاه
• میزان تخصص، تجربه و مهارت دندانپزشک
• میزان کیفیت مواد و تجهیزات مورد استفاده در کلینیک دندانپزشکی

مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی اینله و آنله دندان پرداخته شد. در پوسیدگی های بسیار عمیق، برای پر کردن حفره های میانی یا حفره های کناری دندان، از ترمیم اینله و آنله دندان استفاده می کنند. این مواد با داشتن طول عمر و استحکام بالا نسبت به روکش ها، ظاهری طبیعی در پوشش دهی و ترمیم دندان دارند. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای پر کردن دندان با استفاده از اینله و آنله به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.