بررسی علل و درمان خونریزی لثه
خونریزی لثه یکی از شایع ترین بیماری های مربوط به لثه است که احتمال بروز آن برای هر فردی امکان پذیر است. خونریزی لثه در اثر دلایل متعددی مانند عوارض برخی داروها و روش های درمانی، کمبود ویتامین، بارداری و سایر دلایل عارض می شود. شناخت علت این بیماری، کمک شایانی به درمان آن خواهد داشت. لیزر درمانی یکی از روش های درمانی موثر در کنترل خونریزی لثه است و توسط متخصص دندانپزشکی انجام می شود. در این مقاله قصد داریم با بررسی علل خونریزی لثه به روش های درمانی آن بپردازیم. در صورت مشاهده خونریزی لثه های خود، برای دریافت اطلاعات بیشتر با ما همراه باشید.
مهم ترین دلایل خونریزی لثه
خونریزی لثه هرگز بدون دلیل نیست و عاملی باعث بروز این عارضه خواهد بود. بررسی علل خونریزی لثه، به انتخاب روش درمانی درست و موثر کمک می کند. از این رو در ابتدای مطلب، پیرامون شناخت دلایل خونریزی لثه صحبت خواهیم کرد که عبارتند از:
- مصرف برخی داروها
از عوارض مصرف برخی از داروها می توان به خونریزی لثه اشاره کرد. داروهایی مانند انعقاد کننده های خونی، ضد التهاب های غیر استروئیدی، قرص های ضد بارداری، همچنین داروهای فشار خون از جمله داروهایی هستند که در برخی بیماران باعث خونریزی لثه می شوند. تداوم یا قطع این داروها باید با مراجعه به پزشک مربوطه انجام شود.
- بیماری های لثه ای
بیماری های لثه ای از قبیل پریودنتیت عوارضی مانند التهاب، عفونت و خونریزی لثه را به همراه دارند. پیشرفت این بیماری ها باعث عقب نشینی و تحلیل لثه ها می شود و برای درمان آن از روش هایی همچون جراحی لثه، پیوند لثه و گاهی اوقات کشیدن دندان استفاده می شود.

- شکست ایمپلنت دندان
در صورتی که مراحل انجام کاشت دندان به درستی انجام نشده باشد یا ضربه ناگهانی بر آن وارد شود، در اثر شکستگی ایمپلنت جاگذاری شده در دندان، خونریزی لثه ایجاد می شود.
- مصرف خوراکی های داغ
خوراکی های بسیار داغ و حاوی مواد شیمیایی، عوارضی همچون خونریزی لثه را به همراه دارند.
- بارداری
دوران بارداری همیشه همراه با ایجاد تغییر در سطح هورمون ها است. به هم خوردن میزان هورمون ها، به ویژه افزایش سطح هورمون ها، منجر به خونریزی لثه در طول دوران بارداری می شود. مراقبت از دندان و رعایت بهداشت دهان از جمله مهم ترین مراقبت های دوران بارداری است.
- درمان بیماری ها
بیماران سرطانی که برای درمان و کنترل بیماری خود از روش های شیمی درمانی و پرتو درمانی استفاده می کنند، شاهد عوارض ناشی از این روش های درمانی هستند. یکی از عوارض استفاده از این روش ها، ایجاد خونریزی در لثه ها است.
- کم خونی
کم خونی با کمبود مواد مغذی و ضروری آهن در خون شناخته می شود. در صورتی که آهن موجود در خون کاهش پیدا کند، امکان تجمع پلاک ها و لخته شدن خون کمتر خواهد شد. از این رو در اثر رقیق بودن خون، شاهد خونریزی در بافت های لثه خواهیم بود.
- کمبود ویتامین
کمبود ویتامین های K و C باعث خونریزی لثه می شود. از آن جایی که ویتامین C به رشد و ترمیم بافت ها و زخم ها کمک می کند، در صورت کمبود این ویتامین بافت لثه تضعیف می شود و به راحتی خونریزی ایجاد می شود. از طرفی ویتامین K انعقاد کننده خون محسوب می شود و برای سلامتی استخوان مفید است. کمبود ویتامین K نیز منجر به خونریزی لثه خواهد شد.
- استفاده از پروتزهای مصنوعی
برخی از افراد که به دلیل از دست دادن بخشی از دندان ها یا کل دندان های خود، از پروتزها و دندان های مصنوعی استفاده می کنند. وارد شدن فشار اضافی از طرف یک شیء خارجی به لثه ها، ناگزیر خونریزی ایجاد می شود.
مشکلات ناشی از خونریزی لثه
برخی از افراد نسبت به خونریزی لثه بی توجه هستند و برای درمان فقط به روش های رایج خانگی بسنده می کنند. در صورتی که تکرار و پیشرفت این بیماری، مشکلات جدی ایجاد خواهد کرد. از جمله مشکلاتی که ناشی از خونریزی لثه هستند عبارتند از:
خونریزی لثه در اثر تماس با مسواک یا لمس آن
قرمز، متورم و ملتهب شدن لثه ها
احساس دائمی طعم خون در دهان
ایجاد بوی بد در دهان
خارج شدن چرک از بافت های متورم شده لثه ها
عقب نشینی و جمع شدن لثه ها نسبت به دندان ها
حساسیت داشتن به گرما و سرما
لق شدن دندان ها
احساس درد و خونریزی هنگام جویدن
از دست دادن دندان در صورت پیشرفت بیماری

روش های درمان خونریزی لثه
برای درمان و پیشگیری از خونریزی لثه باید نکات بهداشتی دهان و دندان به طور منظم رعایت شوند. استفاده از تمامی روش های درمانی تخصصی باید زیر نظر دندانپزشک مجرب باشد تا از بروز هر نوع عوارض احتمالی جلوگیری شود. از جمله روش های پیشگیری و درمان خونریزی لثه عبارتند از:
• استفاده منظم از مسواک های مناسب، نرم و مورد تایید دندانپزشک
• استفاده از نخ دندان به صورت اصولی
• استفاده از دهانشویه برای از بین بردن باکتری های موجود در دهان و بین دندان ها
• جرم گیری و تمیز کردن تخصصی دندان ها و برداشتن پلاک ها از سطح دندان ها
درمان خونریزی لثه به کمک لیزر
از پرتوهای پر انرژی لیزر برای درمان انواع بیماری های مربوط به دندان و لثه استفاده می شود. این پرتوها کاملاً بی خطر هستند و فرآیند درمانی بدون دردی دارند. به کمک لیزر درمانی برای از بین بردن عفونت های موجود در لثه ها و دندان ها استفاده می شود. این روش با داشتن کیفیت درمانی بالا و تسریع بهبودی عفونت های موجود، باعث قطع یا کنترل خونریزی لثه در کمترین زمان ممکن خواهد شد. از طرفی لیزر درمانی به خونرسانی و ترمیم بافت های آسیب دیده لثه بسیار موثر است.
مراجعه به پزشک
در مطالب بالا پیرامون علل و روش های درمان خونریزی لثه بحث کردیم. این بیماری یکی از شایع ترین بیماری های دهان و دندان است که موجب بوی بد دهان، التهاب و قرمزی لثه، احساس درد و دیگر عوامل می شود. برای درمان خونریزی لثه از روش های جرم گیری، لیزر درمانی و درمان بیماری های لثه استفاده می شود. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای درمان خونریزی لثه، به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.