بروساژ چیست

بروساژ چیست

جرم گیری دندان یا بروساژ چیست و چه مزایایی دارد؟

جرم دندان شاید در نگاه اول چندان خطرناک به نظر نرسد. اما این عارضه می تواند در بروز بیماری های قلبی عروقی نقش داشته باشد. به همین دلیل شناخت نحوه تشکیل، علائم، عوارض، و روش های درمان آن از اهمیت بسیاری برخوردار است. به همین دلیل این مقاله به بررسی نحوه درمان عارضه عنوان شده تحت عنوان جرم گیری دندان یا بروساژ اختصاص دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر ما را تا پایان همراهی کنید.

جرم دندان چگونه تشکیل می شود؟

بعد از مصرف مواد غذایی مقداری از ذرات آن لابه لای دندان‌ ها باقی ‌مانده و موجب ترشح مواد اسیدی می ‌شود. ترکیب ذرات غذایی و اسید تولید شده با بزاق و باکتری‌ های موجود در دهان، تشکیل لایه ای سخت تحت عنوان پلاک میکروبی را به‌ دنبال دارد. این لایه چسبناک و بدون رنگ سطح دندان ها را پوشانده و با جذب باکتری ‌ها، پوسیدگی دندان را موجب می ‌شود. دلیل این ‌موضوع از بین رفتن مواد معدنی موجود در مینای دندان تحت تاثیر مواد اسیدی تولید شده ‌است.
در صورت عدم رفع پلاک میکروبی از روی دندان به مدت ۱ الی ۲ روز، لایه ‌ای سخت در سطح دندان شکل می ‌گیرد. این فرآیند به واسطه حل کردن مواد معدنی موجود در بزاق رخ می دهد. لایه سخت تشکیل شده با مسواک زدن برطرف نمی ‌شود. بلکه در رو و زیر لثه قرار می گیرد و مشکلات متعددی را ایجاد می ‌کند. جرم دندان در زیر لثه دارای رنگ سیاه، سبز مایل به سیاه و قهوه‌ ای است. مشکلات ناشی از آن نیز لقی دندان، تحلیل استخوان فک و مشکلات لثه قبیل التهاب و عفونت را شامل می شود. جرم دندان در بالای لثه نیز به رنگ سفید، کرم، زرد و خاکستری است. تحلیل لثه مهم ‌ترین مشکلی است که از جرم سطح بالای لثه نشأت می ‌گیرد.

مقاله پیشنهادی:
دلایل جراحی دندان
بروساژ چیست
بروساژ چیست

دلیل جرم گرفتن دندان چیست؟

مهم‌ ترین عامل تشکیل جرم دندان، رعایت نکردن اصول بهداشتی است. مسواک زدن (2 بار در روز)، شستشوی دهان بلافاصله بعد از خوردن و آشامیدن و نخ دندان، مانع تشکیل پلاک میکروبی و جرم می ‌شود. پلاک در صورت مسواک زدن با فاصله طولانی‌ مدت، زمان کافی برای تبدیل به جرم دندانی را پیدا می کند و در این شرایط رفع آن به‌ سادگی امکان‌ پذیر نخواهد بود. علاوه ‌براین، استعمال دخانیات، مصرف زیاد چای و ناهنجاری ‌های فکی و دندانی نیز فرآیند تشکیل جرم در لابلای دندان را سرعت می ‌بخشند. مشکلات ناشی از تشکیل جرم دندان عبارتند از:
تحلیل استخوان فک
تحریک عصب ریشه دندان
پوسیدگی سطحی و عمقی دندان
بوی بد دهان
بیماری های قلبی عروقی به دلیل نفوذ باکتری ‌های جرم دندان داخل جریان خون
خونریزی و التهاب لثه به دلیل تولید اسید توسط باکتری های موجود در جرم دندان

جرم ‌گیری دندان چیست؟

جرم ‌گیری مجموعه اقداماتی است که دندانپزشک برای رفع لایه های جرم از سطح دندان و لثه انجام می ‌دهد. این فرآیند برحسب میزان ضخامت جرم و شدت درگیری ایجاد شده طی یک یا چند جلسه به طول می ‌انجامد. دندانپزشک برای انجام جرم ‌گیری دندان از سه روش دستی، لیزری و اولتراسونیک بهره می ‌گیرد.

جرم گیری دندان اولتراسونیک

در مرحله اول جرم‌ گیری اولتراسونیک، از یک سر فلزی چرخان برای زدودن جرم از روی دندان استفاده می ‌شود. برای جلوگیری از داغی سر دستگاه آب به‌ صورت مداوم روی دندان ‌ها اسپری می‌ شود. این مرحله از جرم گیری دندان با کورتاژ لثه همراه است. در کورتاژ، بافت اپیتلیوم عفونی در اطراف لثه نیز از بین ‌رفته تا به ساخت بافت سالم کمک کند. دندانپزشک در این مرحله از کار، برای کاهش درد از بی ‌حسی موضعی لثه بهره می ‌گیرد. برحسب میزان پیشرفت عفونت لثه، مرحله اول جرم‌ گیری اولتراسونیک، ۱ الی ۴ ماه به طول می ‌انجامد.
مرحله بعد به انجام برساژ اختصاص دارد. برساژ به ‌معنای صیقلی کردن و حذف لکه‌ های چسبناک به وسیله چرخاندن وسیله مجهز به برس چرخشی روی دندان است. این کار همچنین به سفید کردن دندان‌ ها کمک می ‌کند. صیقلی کردن به روش Airflow در پایان کار صورت می ‌گیرد. هدف از این کار رفع لکه‌ های رنگی ناشی از سیگار، چای و قهوه از سطح دندان است. این کار به کمک اسپری هوا، جت آب و سدیم بی ‌کربنات انجام می شود.

مقاله پیشنهادی:
علت و درمان عفونت ایمپلنت دندان

جرم گیری دندان لیزری

در این روش ابتدا به کمک یک پروب، اندازه ‌گیری عمق شیار موجود بین دندان و لثه در دستور کار قرار می‌ گیرد. سپس به کمک قلم دستگاه لیزر رفع بافت ‌های عفونی و باکتری ‌ها از سطح دندان و ریشه انجام می ‌شود. این کار موجب تحریک بافت لثه برای رشد مجدد، اتصال به دندان و کاهش التهاب می ‌شود. همچنین سفید کردن دندان به همراه جرم‌ گیری لیزری امکان‌ پذیر است.

عوارض جرم گیری دندان

معمولاً جرم گیری دندان بدون خطر یا عارضه است. اما در بعضی موارد امکان عفونت یا خونریزی لثه وجود دارد. دلیل استفاده دندانپزشک از فیبر آنتی‌ بیوتیک روی لثه به مدت ۱ هفته بعد جرم‌ گیری یا تجویز داروهای آنتی ‌بیوتیک خوراکی به ‌همین موضوع باز می ‌گردد. به منظور کاهش عوارض انجام اقدامات زیر بعد از جرم گیری ضرورت دارد:
مسواک زدن اصولی و منظم
مراجعه به دندانپزشک در صورت مشاهده هر گونه خونریزی از لثه
استفاده از دهانشویه تجویزی دندانپزشک طبق دستورالعمل ارائه شده

بروساژ چیست
بروساژ چیست

نکته!!!
بسیاری از افراد گمان می ‌کنند که در عملیات جرم‌ گیری دندان، لایه ‌ای از مینا برداشته‌ می شود و افزایش حساسیت در برابر نوشیدنی یا خوراکی ‌های سرد و گرم نیز به ‌همین موضوع باز می‌ گردد. این تصور کاملاً اشتباه است. زیرا در فرایند جرم‌ گیری تنها پلاک و جرم‌ های سخت شکل‌ گرفته در اطراف دندان و لثه از بین می ‌رود. این لایه‌ های چسبناک، سطح دندان را همانند روکشی عایق می پوشانند. دندان بعد از برداشت لایه های میکروبی در یک واکنش طبیعی طی چند روز دچار حساسیت می شود و مجدد به حالت طبیعی بازمی گردد.

مقاله پیشنهادی:
درمان عفونت و التهاب پالپ دندان

سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی نقش جرم گیری در سلامت دهان و دندان پرداختیم. این عارضه باید در اسرع وقت مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. در غیر این صورت مشکلاتی چون پوسیدگی سطحی و عمقی، التهاب لثه، بوی بد دهان، تحلیل لثه و استخوان فک رخ می دهد. حتی در شرایط حاد، باکتری های موجود در جرم دندان به جریان خون راه یافته و موجب مشکلات قلبی عروقی می شود. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت ‌رسانی به مراجعه ‌کنندگان در رابطه با انجام جرم گیری دندان به روش های مختلف هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره‌ های درج ‌شده در سایت اقدام کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *