بریج دندان چیست و چه کاربردی دارد؟
جای خالی دندان کشیده شده یا از بین رفته، مشکلات بسیاری را به دنبال دارد. این موضوع می تواند موجب تلفظ نادرست، اختلال در جویدن، گزیدن لب، کج شدن و حرکت کردن سایر دندان ها شود. یکی از مؤثرترین راه های پیشگیری از این مشکلات پل یا بریج دندان است. این نوع درمان فاصله بین دندان ها را پر کرده و مانند یک پل روی دندان های مجاور قرار می گیرد. در این مقاله تمام نکات پیرامون مراحل انجام، مزایا، معایب و نحوه عملکرد این نوع درمان مورد بررسی قرار گرفته است. پس به شما توصیه می کنیم تا پایان ما را همراهی کنید.
بریج دندان چیست؟
ممکن است فرد به دلیل آسیب دیدگی یا پوسیدگی، یک یا چند دندان خود را از دست داده باشد. بریج یا پل دندان روشی است که به کمک روکش و دندان های مجاور می توان فضای خالی را پر کرد. در این نوع درمان، دندانپزشک از چند پروتز به هم وصل شده استفاده می کند. دو پروتز برای قرار گرفتن روی دندان های مجاور و بقیه برای فضای های خالی استفاده می شود. این روش در حقیقت نوعی روکش محسوب می شود. جنس روکش میتواند از پرسلن، طلا، آلیاژ فلزی و یا ترکیبی از مواد عنوان شده باشد. متوسط طول عمر بریج دندانی ۱۰ سال است. البته درصورت رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند بیشتر از ۱۰ سال ماندگاری داشته باشد.

انواع بریج دندان
بریج های دندانی انواع مختلفی دارند. دندانپزشک شرایط بیمار را بررسی می کند و یکی از درمان های زیر را به بیمار پیشنهاد می کند:
- بریج معمولی یا سنتی
بریج دندان سنتی، رایج ترین نوع بریج محسوب می شود. این نوع درمان زمانی استفاده می شود که در دو طرف فضای خالی دندان وجود داشته باشد. دندانپزشک دندان های مجاور را تراشیده و روکش را روی آن ها قرار می دهد. از جمله معایب این روش از بین رفتن مینای دندانهای مجاور است. در نتیجه ممکن است دندان ها برای محافظت بیشتر همیشه به روکش نیاز داشته باشند.
- بریج کانتی لور، یک طرفه یا معلق
چناچه فقط در یک طرف فضای خالی دندان باشد، برای پوشش این فضا می توان از بریج کانتی لور (cantilever Bridge) استفاده کرد. دندانپزشک از این دندان به عنوان اهرم و پشتیبان استفاده می کند. اما به دلیل فشار وارده به دندان موردنظر، نمی توان از این روش برای دندان های آسیا استفاده کرد. همچنین فشار زیاد می تواند موجب شکسته شدن یا شل شدن تاج های دندان شود.
- بریج های مریلند
بریج های مریلند برای بیمارانی است که دندان های مجاور سالم دارند. بنابراین برای همه بیماران قابل استفاده نیست. در این روش روکش مورد نظر با یک نوار فلزی از پشت به دو دندان مجاور وصل می شود. همچنین به دلیل عدم استفاده از قسمت تاج دندان های مجاور، نیازی به تراشیدن مینای آنها نیست. روش مریلند استحکام نسبتاً بالایی دارد. البته استقامت این دندان ها به چسبی که برای ثابت کردن آن ها استفاده می شود وابسته است. ناگفته نماند که این نوع درمان برای دندان های آسیایی که بیشتر درگیر جویدن هستند، پیشنهاد نمی شود.
- بریج ایمپلنت
بریج ایمپلنت زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد بیشتر از یک دندان خود را از دست داده باشد. بر خلاف بریج ساده این پل ها به دندان های مجاور متصل نمی شوند و به هیچ وجه آنها را درگیر نمی کنند. این روکش ها توسط ایمپلنت در جای خود ثابت می شوند. ابتدا پایه ایمپلنت به کمک جراحی در فک کاشته می شود. سپس تاج های به هم وصل شده روی آن سوار می شوند. این نوع درمان برای افرادی که تمایل به تراشیدن دندان های سالم خود ندارند، گزینه بسیار مناسبی است. لازم به ذکر است در این روش حجم استخوان فک بسیار مهم است.
مراحل انجام بریج
ابتدا برای انجام بریج دندان، دندانپزشک وضعیت دندان بیمار را مورد بررسی قرار می دهد. در مرحله دوم بیمار نوع بریج را انتخاب می کند. سپس دندان های مجاور که نقش پایه را دارند، تراشیده می شوند. در مرحله بعدی دندانپزشک خمیر را در ناحیه بدون دندان قرار داده تا شکل و قالب مورد نظر به دست آید. در نهایت پروتز بر اساس قالب ساخته می شود و به طور موقت و در صورت رضایت به شکل دائم نصب می شود.

مزایای بریج دندان
بریج دندان مزایای بسیاری دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فضاهای خالی از دندان، توسط روکش پوشیده می شود.
ظاهر دندان فرد زیبا می شود و لبخندش اصلاح می شود.
تکلم و جویدن را بهبود می بخشد.
چنانچه بهداشت دهان و دندان رعایت شود، مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار می گیرد.
مانع از حرکت و نامرتب شدن دندان ها می شود.
معایب بریج
پل دندانی علاوه بر مزایا، معایبی نیز دارد که عبارتند از :
تراشیدن دندانهای سالم مجاور میتواند خطر پوسیدگی را افزایش دهد.
این روش می تواند به عصب دندان آسیب وارد کند.
ممکن است فرد دچار عفونت، التهاب لثه یا آلرژی شود.
ممکن است به مرور زمان بریج شل و جدا شود.
در صورت عدم رعایت بهداشت دهان و دندان، عمر این روش کوتاه است و بعد از ۵ تا ۷ سال نیاز به تعویض مجدد دارد.
راه های افزایش ماندگاری بریج دندان
بریج های دندانی مانند دندان های طبیعی نیاز به مراقبت دارند. به کمک راهکارهای زیر می توان عمر پروتز های مصنوعی را بالا برد.
از جویدن غذاهای سفت، سخت و چسبنده مانند آجیل و آبنبات خودداری شود.
از خوردن غذاهای نشاسته دار و شیرین پرهیز شود. زیرا این غذاها روند پوسیدگی دندان ها را سرعت می بخشند.
برای تامین سلامتی دهان و دندان مصرف میوه و سبزیجات افزایش یابد.
مرتب از نخ دندان و مسواک برای جلوگیری از پوسیدگی استفاده شود.
سخن پایانی
یکی از روش های پر کردن فضای خالی بین دندان ها، استفاده از پل یا همان بریج دندان است. در این نوع درمان، دندان های مجاور تراشیده و پل روی آنها سوار می شود. این روش می تواند مشکلات فرد در تکلم و جویدن را از بین برده و طرح لبخند را زیباتر از قبل کند. البته موضوع زیبایی ظاهری بیشتر برای دندان های جلو مطرح است. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت رسانی به متقاضیان عزیز در رابطه با پر کردن جای خالی دندان با بریج هستند. برای گرفتن مشاوره یا نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.