حساسیت دندان چیست و چگونه درمان می شود؟
بروز دردهای تیز و موقت در دندان در زمان خوردن و آشامیدن مواد غذایی سرد و گرم یا شیرین و ترش مهم ترین نشانه حساسیت دندان است. اما چه عاملی موجب بروز این عارضه می شود؟ آیا حساسیت نشانه پوسیدگی دندان است؟ چگونه می توان برای درمان حساس شدن دندان ها اقدام کرد؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و موارد بیشتر ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
حساسیت دندان چیست؟
انواع مختلفی از مشکلات دهان و دندان وجود دارد که حساسیت یکی از شایع ترین آنها است. در این عارضه دندان در صورت برخورد با بعضی محرک ها دچار دردهای تیز و موقت می شود. غذاها و نوشیدنی های سرد و گرم یا ترش و شیرینی از جمله این محرک ها به شمار می روند. حتی در شرایطی بعد از مصرف دهانشویه های حاوی الکل، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن دندان درد بروز می یابد. البته گاهی اوقات درد دندان بدون هیچ دلیل خاصی رخ می دهد.
عامل بروز حساسیت دندان چیست؟
دندان از لایه های مختلف تشکیل شده که به تدریج از خارج به داخل شامل مینا، عاج و پالپ (محل قرارگیری عروق خونی و اعصاب) است. وظیفه مینا پوشش بخش های خارجی و محافظت از آنها در برابر باکتری ها است. کاهش ضخامت لایه مینا یا فرسوده شدن آن حساسیت دندان را به دنبال دارد. این عارضه به دلایل مختلف رخ می دهد که ازجمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
تحلیل لثه
استفراغ مکرر
عادت دندان قروچه
ضربه و شکستگی دندان
درمان های مکرر دندانپزشکی
مصرف فراوان خوراکی های شیرین و اسیدی
استفاده مکرر از محصولات سفید کننده دندان
مسواک زدن غیر اصولی یا استفاده از مسواک سفت
مشکلات گوارشی (که منجر به رفلاکس معده می شود)

نحوه درمان حساسیت دندان
برحسب عامل ایجاد کننده حساسیت دندان، روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد که عبارتند از:
مصرف خمیر دندان مخصوص
در ساده ترین روش، این مشکل با استفاده از خمیردندان مخصوص دندان های حساس فروکش می کند. البته باید مناسب ترین نوع خمیردندان طی مشورت با دندانپزشک مشخص شود.
فلوراید تراپی
فلوراید یک ماده معدنی مهم و مفید در رابطه با آن محکم شدن دندان ها و مقابله با پوسیدگی آنها است. فلوراید تراپی یک درمان تخصصی در دندانپزشکی است که در آن ماده مورد نظر با غلظت بالا روی دندان را پوشانده و آن را تقویت می کند. اشکال مختلفی از فلوراید به صورت دهانشویه، ژل یا خمیردندان در دسترس قرار دارد. از مزایای این روش می توان به کاهش سرعت رشد باکتری ها در دهان و همچنین پیشگیری از بیماری های لثه، پوسیدگی، درد و لق شدن دندان ها اشاره کرد.
باندینگ کامپوزیت
لایه عاج دارای تونل های ریزی و میکروسکوپی است که به آنها توبول می گویند. گاهی به دلیل از بین رفتن یا نازک شدن مینای دندان این تونل ها بیرون زده و در معرض باکتری ها و مواد خوراکی و آشامیدنی قرار می گیرند. در نتیجه مواد مختلف از طریق این لوله ها خود را به اعصاب دندان رسانده و با تحریک، سبب ایجاد درد می شوند. در چنین شرایطی پوشاندن تونل های توبال با رزین کامپوزیت یا به اصطلاح باندینگ کامپوزیت می تواند درد و حساسیت دندان را کاهش دهد.
عصب کشی
گاهی اوقات حساسیت به دلیل پوسیدگی شدید دندان رخ می دهد. در این شرایط متخصص دندانپزشک برحسب وضعیت دندان از پر کردن یا پر کردن به همراه عصب کشی بهره می گیرد. عصب کشی در شرایط حاد پوسیدگی دندان کاربرد دارد. در این روش پالپ دندان حاوی عروق خونی و اعصاب به طور کامل تخریب و با مواد دیگر جایگزین می شود. در نتیجه مسیر اعصاب مسدود می شود و درد به طور کامل از بین می رود.
سیلانت یا شیارپوش
گاهی عامل بروز درد و حساسیت از بین رفتن پوشش محافظ دندان به دلیل ضربه یا شکستگی است. در این شرایط دندانپزشک از لایه ای محافظ، نازک و از جنس پلاستیک تحت عنوان سیلانت یا شیارپوش برای پوشاندن سطح تماس دندان با محرک استفاده می کند. این پوشش معمولاً در سطح جویدن دندان های پشتی قرار گرفته و از تبدیل شکاف به حفره جلوگیری به عمل می آورد. طبق مطالعات انجام شده سیلانت حدود ۸۰ درصد مانع پوسیدگی دندان های آسیاب می شود.
پیوند لثه
اگر عامل ایجاد کننده حساسیت دندان تحلیل لثه باشد ممکن است دندانپزشک از پیوند لثه برای رفع این عارضه بهره بگیرد. این عمل با هدف کاهش حساسیت و محافظت از ریشه دندان انجام می شود. در این روش بافت لثه در بخش های دیگر دهان برای پیوند به ناحیه حساس مورد استفاده قرار می گیرد.
نکته!!!
در کنار درمان های دندانپزشکی برای رفع درد ناشی از حساسیت باید عامل ایجاد کننده آن نیز برطرف شود. در غیر این صورت درد دندان دیر یا زود عود می کند؛ به عنوان مثال درصورتی که استفاده نامناسب از مسواک و نخ دندان این عارضه را ایجاد کرده باشد اصلاح مراقبت های دهان و دندان باید در دستور کار قرار گیرد. در رابطه با مشکلات گوارشی نیز این موضوع صدق می کند. زیرا اسید معده قدرت بالایی برای تخریب مینای دندان دارد. مدیریت عادت های نادرستی چون دندان قروچه نیز با استفاده از محافظ دندان یا نایت گارد قابل انجام است.

آیا حساسیت بعد از درمان های دندانپزشکی طبیعی است؟
بروز درد و حساسیت به مواد غذایی بعد از درمان های دندانپزشکی کاملاً طبیعی است و هیچ گونه جای نگرانی وجود ندارد؛ به عنوان مثال می توان به پر کردن، عصب کشی، ترمیم و … اشاره کرد. در جرم گیری های عمیق نیز به صورت موقت حساسیت دندان بروز می یابد. زیرا لایه ضخیمی از پلاک و جرم از سطح دندان یا حدفاصل دندان و لثه برداشته شده که پیش از این مشابه یک پوشش عمل می کردند. البته در صورت طولانی شدن احساس درد باید به دندانپزشک مراجعه کرد.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی یکی از شایع ترین مشکلات دهان و دندان تحت عنوان حساسیت پرداختیم. در این عارضه لایه محافظ دندان ها تحت عنوان مینا نازک یا دچار فرسودگی و تخریب می شود. در نتیجه بخش های داخلی از قبیل عاج و پالپ تحت تأثیر محرک های مختلف قرار گرفته و تحریک اعصاب دندان رخ می دهد. نتیجه این فرآیند بروز دردهای موقت و تیز در دندان است. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت رسانی به مراجعین محترم در رابطه با درمان حساسیت دندان هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.