درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

مشکلات دندان و پوسیده و خراب شدن آن برای هر فردی پیش می آید. بیماران دیابتی یکی از گروه هایی هستند که با پوسیدگی های عمیق و سطحی دندان مواجه می شوند. درمان ریشه یکی از روش های درمانی دندان است که برای درمان دندان هایی با تخریب عمیق استفاده می شود. درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی، حساسیت و دقت بالایی را نیاز دارد. رعایت نکات مهم و ضروری در زمان انجام این روش درمانی بسیار مهم است و دندانپزشک باید از وجود این بیماری در فرد آگاه باشد. در این مقاله قصد داریم پیرامون درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی بررسی کنیم. برای آگاهی بیشتر از نکات مهم این روش درمانی، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

درمان ریشه چیست؟

دندان از سه لایه مهم مینای دندان، دنتین و پالپ دندان تشکیل یافته است. هر یک از این سه لایه با ویژگی های استحکامی خاص خود، در مقابل باکتری های دندانی مقاومت نشان می دهند. مینای دندان به عنوان محکم ترین لایه محافظتی در بخش بیرونی دندان قرار دارد؛ ولی با چسبیدن باکتری ها به آن، در معرض تخریب قرار می گیرد. سپس آلودگی ها و باکتری ها پس از عبور از لایه ضخیم و محکم دنتین، به پالپ دندان می رسند. پالپ دندان شامل رگ های خونی و عصبی است که در اثر تماس با باکتری ها، دچار عفونت می شود. در این مواقع، بیمار درد شدیدی را احساس می کند و استفاده مفید از دندان خود را از دست می دهد. درمان ریشه، اصلی ترین روش درمانی است که برای تخلیه عفونت و آلودگی های داخل ریشه دندان، مورد استفاده قرار می گیرد.

مقاله پیشنهادی:
بلیچینگ دندان چیست
درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی
درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

دیابت چه تاثیری در عفونت ریشه دندان دارد؟

دندان افرادی که به دیابت مبتلا هستند، احتمال عفونت مزمن پری آپیکال بیشتر از افراد غیر دیابتی است. از این رو مقاومت در مقابل بهبود بعد از درمان ریشه در بیماران دیابتی بیشتر از افراد معمولی است. طولانی شدن طول دوره درمان بعد از عصب کشی و زمان بهبودی اغلب از ضعیف بودن سیستم ایمنی بدن افراد دیابتی ناشی می شود. وقتی که به بافت پری آپیکال آسیب برسد، با فعال شدن سیستم ایمنی بدن، واکنش در برابر سیتوکین ها افزایش پیدا می کند. به طوری که با تضعیف یافتن سیستم ایمنی بدن، سیتوکین ها ترشح نمی کنند و بافت پری آپیکال استقامت بیشتری به دست می آورند. با طی این فرآیند، بیماران دیابتی پس از انجام درمان ریشه، علاوه بر طولانی شدن دوران بهبودی، امکان بروز عفونت دندان نیز افزایش پیدا می کند. از طرفی با افزایش قند خون، لخته شدن خون در دوران بهبودی با اختلالاتی مواجه می شود.

مهم ترین عوامل نیاز به درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

بیماران دیابتی بیشتر از افراد دیگر، مستعد خرابی و پوسیدگی دندان هستند. پوسیدگی دندان درجات مختلفی دارد. در صورتی که این پوسیدگی شدت بالایی داشته باشد، در اصطلاح گفته می شود به عصب دندان رسیده است. عوامل متعددی باعث ایجاد پوسیدگی در دندان افراد دیابتی هستند؛ از جمله مهم ترین عوامل نیاز به درمان ریشه در این افراد عبارتند از:
• خشک شدن دندان یکی از شایع ترین مشکلات افراد دیابتی است که باعث کاهش قدرت سلول های دفاعی می شود و در نتیجه التهابات لثه و بروز عفونت در دندان افزایش می یابد.
• کج بودن یا شکست شدن سریع دندان به دلیل وارد ضربات ضعیف تر از تضعیف سیستم ایمنی افراد دیابتی ناشی می شود. به دنبال شکستگی دندان، عفونت دندانی افزایش پیدا می کند و میزان پوسیدگی بیشتر می شود.

مقاله پیشنهادی:
درمان عفونت و التهاب پالپ دندان

مراقبت های قبل از درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

به دلیل حساسیت های بالایی که در درمان ریشه دندان افراد دیابتی وجود دارد، انجام مراقبت های قبل از آن از اهمیت بالایی برخوردار است. تمامی این نکات و مراقبت ها، طبق دستور دندانپزشکی انجام می شود. از جمله این نکات عبارتند از:
از آن جایی که درمان ریشه دندان باید در زمان نرمال بودن میزان قند خون انجام شود، این روش درمانی نبایستی قبل از خوردن صبحانه یا صبح خیلی زود انجام پذیرد.
قبل از انجام درمان ریشه بایستی سطح قند خون توسط دندانپزشک ارزیابی شود.
در صورت وجود عفونت های دندانی، مصرف آنتی بیوتیک ها کمک شایانی به کنترل قند خون خواهند داشت.
میزان تزریق داروی بی حسی موضعی برای بیماران دیابتی متفاوت تر از افراد غیر دیابتی است. از این رو مطلع کردن دندانپزشک از وجود بیماری خود و همچنین نوع دیابت، امری ضروری محسوب می شود.

درمان ریشه دندان در افراد دیابتی چگونه انجام می شود؟

در این روش درمانی پس از ارزیابی کامل نتایج میزان قند خون، ابتدا از داروی بی حسی متناسب استفاده می کنند. سپس با ایجاد حفره ای در داخل دندان، شروع به تخلیه عفونت ها و باکتری های موجود در ریشه های دندان می کنند. زمان تخلیه دندان بستگی به میزان عفونت و پوسیدگی، کوتاه یا طولانی خواهد بود. پس از تخلیه کامل، تمامی بخش های داخلی دندان به درستی شست و شو داده می شود. در انتها، حفره ایجاد شده در دندان بسته به موقعیت دندان با موادی مانند کامپوزیت یا آمالگام، پر می کنند.

مقاله پیشنهادی:
علائم دندان به عصب رسیده

مراقبت های بهداشت دهان و دندان برای افراد دیابتی

بیماران دیابتی به دلیل شرایط خاصی که دارند، باید بیشتر از افراد غیر دیابتی مراقب دندان های خود باشند. با رعایت این مراقبت ها می توان از بروز مشکلات بسیاری از جمله پوسیدگی دندان جلوگیری کرد. در ادامه اشاره کوتاهی به مراقبت های بهداشت دهان و دندان برای افراد دیابتی خواهیم داشت.
• مراجعه حداقل هر 4 ماه یک بار برای بزرگسالان و هر ماه یک بار برای کودکان به دندانپزشک
• مشاوره با دیگر متخصصان پزشکی در صورت ابتلا به بیماری های کلیوی، قلبی، فشار خون و…
• جرم گیری مرتب دندان و جلوگیری از پوسیدگی آن
• ضدعفونی و شست و شوی دهان و دندان به کمک مسواک، نخ دندان و دهانشویه

درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی
درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی

مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی در مورد درمان ریشه دندان در بیماران دیابتی پرداخته شد. قبل از شروع درمان باید بیمار و دندانپزشک، هر دو از متعادل بودن و کنترل قند خون اطمینان کافی داشته باشند. همانند دیگر افراد درمان ریشه در این افراد با تزریق داروی بی حسی و در صورت لزوم داروی بیهوشی انجام می شود. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای انجام درمان ریشه دندان به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *