شایع ترین دلایل دندان درد
دندان درد یکی از سخت ترین و رنج آورترین دردهایی است که هر فردی در طول زندگی خود، چندین بار با آن مواجه می شود. دندان درد به دلایل متعددی ایجاد می شود و می تواند عوارض مختلفی به همراه داشته باشد. بایستی دندان درد را به عنوان علامتی هشدار دهنده بدانیم و مراجعه سریع تری به دندانپزشک داشته باشیم. در این مقاله قصد داریم با معرفی انواع دندان درد به شایع ترین دلایل دندان درد بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در مورد نحوه درمان دندان درد و روش های پیشگیری از دندان درد، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
انواع دندان درد
احساس درد در دندان ها به شکل ها و نوع های متفاوتی بروز پیدا می کند. از جمله انواع دندان درد عبارتند از:
درد مداوم دندان در هنگام روزانه شبانه
احساس درد به صورت سوزشی در دندان یا لثه ها
درد ضربانی در یک نقطه مشخصی از دندان
درد دندان به هنگام خوردن مواد غذایی سرد و گرم یا شیرین
داشتن حساسیت دندانی

شایع ترین دلایل دندان درد
دلایل مختلفی باعث دندان درد می شود که می توانند جزئی یا عمیق باشند. با احساس درد جزئی در دندان و مراجعه سریع به دندانپزشک می توان از دردهای شدید و عوارض عمیق تر جلوگیری کرد. از این رو شناخت دلیل دندان درد مرحله مهمی تلقی می شود که در ادامه به بررسی شایع ترین دلایل دندان درد می پردازیم.
-
پوسیدگی دندان
از رایج ترین علت های دندان درد، وجود پوسیدگی در دندان است. پوسیدگی دندان در ابتدا سطح بیرونی دندان (مینای دندان) را از بین می برد و سپس حفره ای در داخل دندان ایجاد می کند. چنانچه پوسیدگی سطحی باشد، حفره کوچکی در دندان مشاهده می شود؛ ولی در پوسیدگی های عمیق، اندازه حفره ایجاد شده بزرگ و تا پالپ و ریشه ها پیش می رود.
-
شکستگی دندان
موارد متعددی مانند جویدن مواد خوراکی سخت و سفت باعث شکستگی بخش کوچکی از دندان می شود. در برخی مواقع نیز تاج دندان به طور کامل شکسته می شود و تنها ریشه ها در داخل استخوان فک باقی می مانند. در چنین شرایطی بیمار درد شدیدی را احساس می کند.
-
آبسه
به هنگام خوردن خوراکی ها، ذرات باقی مانده آن ها در بین دندان ها گیر می کند و با عمل جویدن، ذرات به سمت لثه رانده می شوند. استفاده نکردن از نخ دندان باعث تداوم باقی ماندن خوراکی در بین دندان و خط لثه می شود. در نهایت، آبسه یا ضایعه های چرک دار بین دندان و لثه ایجاد می شود که می تواند دردناک باشد.
-
رشد دندان عقل
دندان های عقل به عنوان آخرین دندان های دائمی در دهان رشد می کنند. رشد دندان عقل مانند دیگر دندان های دائمی نیست و به دلیل نهفته بودن و داشتن رشد ناقص، همراه با درد خوهد بود. از طرفی دندان عقل به دلیل دسترسی نداشتن به مسواک و نخ دندان، سریع تر از سایر دندان ها پوسیده شده و از بین می رود.
-
عفونت لثه
عفونت لثه منجر به بروز بیماری های لثه ای می شود. بیماری های لثه ای عوارضی همچون التهاب، تورم و قرمزی لثه ها را به دنبال دارد. در این شرایط هنگامی که فرد از نخ دندان یا مسواک استفاده می کند، درد شدیدی را از ناحیه لثه و دندان های کناری آن احساس می کند.
-
تروما
تروما همان وارد شدن ضربه های ناگهانی به دندان و استخوان فکی است. در اثر ضربه، رگ های عصبی مجاور دچار آسیب دیدگی می شوند و بیمار درد شدیدی را تا چند روز تحمل می کند. تورم ناشی از ضربه، به دندان های کناری فشار وارد می کند و بیمار دردی شبیه به دندان درد را احساس می کند.
-
داشتن دندان قروچه
برخی از افراد به اختلال دندان قروچه در شب مبتلا هستند. دندان قروچه همان ساییدن و فشار دادن بسیار زیاد و بی اختیار دندان ها روی یکدیگر در هنگام خواب است. این اختلال عوارض متعددی مانند احساس درد در دندان ها، استخوان فک و عضلات صورت خواهد داشت. در موارد شدیدتر دندان قروچه منجر به شکستگی دندان می شود.
-
درد ارجاعی به دندان
چنانچه فرد به بیماری های دیگری مانند بیماری های قلبی و ریوی مبتلا باشد، احساس دندان درد خواهد داشت. به بیانی دیگر، دندان درد در زمان حمله بیماری های قلبی یا بروز سرطان ریه به عنوان علامت هشدار دهنده ای برای بیمار عمل می کند. این بدان دلیل است که دسته ای از رگ های عصبی و انتقال دهنده پیام های مغزی به سایر اندام از داخل دهان و مجاورت دندان ها عبور می کنند.
عوارض همراه با دندان درد
بروز هر نوع مشکلی در دندان و لثه های اطراف آن، تنها علامت احساس درد نخواهد داشت. دندان درد همراه با دیگر عوارض و علائمی است که از جمله آن ها عبارتند از:
ایجاد تورم و التهاب در اطراف لثه یا پالپ دندان
مشاهده قرمزی در لثه های کناری دندان
سردرد
تورم گونه
داشتن درد شبانه
ایجاد بوی بد در دهان
ایجاد مشکلاتی به هنگام جویدن و بلعیدن
نحوه درمان دندان درد
پس از مراجعه به دندانپزشک و انجام معاینات لازم مانند معاینه فیزیکی و رادیوگرافی، علت دندان درد به طور دقیق مشخص می شود. در مرحله بعدی، دندانپزشک اقدام به رفع مشکل دندان، لثه و در نهایت دندان درد می کند. در ادامه اشاره کوتاهی به روش های درمانی مورد استفاده برای درمان دندان درد تا زمان مراجعه به دندانپزشک خواهیم داشت.
• مصرف داروهای تسکین دهنده مانند استامینوفن، ایبوپروفن، آسپرین، ناپروکسن و…
• استفاده از ژل های خمیری و بی حس کننده موضعی روی محل احساس درد
• گذاشتن کیسه های یخ در محل دردناک صورت برای کاهش درد و التهاب
• استفاده از دهانشویه های ضدعفونی کننده یا محلول آب و نمک
• استفاده از بالش ضخیم تر به هنگام خواب و افزایش سطح جریان خون

روش های پیشگیری از دندان درد
تجربه دندان درد ناگزیر برای هر فردی پیش خواهد آمد. اما با رعایت یک سری نکات مراقبتی و بهداشتی می توان در شدت و تکرار دندان درد وقفه ای ایجاد کرد. از جمله روش های پیشگیری از دندان درد عبارتند از:
• داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب
• خارج کردن تمامی ذرات باقی مانده غذا به کمک مسواک و نخ دندان
• استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید
• تمیز نگه داشتن دندان و دهان در صورت استفاده از پروتزهای مصنوعی
• استفاده از گارد دندانی به هنگام انجام فعالیت های سنگین و تمرینات ورزشی
• خودداری از مصرف سیگار و سایر دخانیات
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی شایع ترین دلایل دندان درد پرداخته شد. از جمله این دلایل می توان به پوسیدگی دندان، شکستگی دندان، تروما، عفونت و آبسه لثه، رشد دندان عقل، داشتن دندان قروچه و… اشاره داشت. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای درمان هر نوع دندان دردی به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.