فاصله بین دندان ها یا دیاستم به چه دلیل ایجاد می شود؟
دیاستم یکی از انواع ناهنجاری های دندانی است که در آن فاصله دندان های جلو در فک بالا بیش از حد معمول می شود. البته امکان بروز دیاستم برای سایر دندان ها نیز وجود دارد. اما این عارضه به چه دلایلی ایجاد می شود؟ چه عوارضی افراد مبتلا به دیاستم را تهدید می کند؟ رایج ترین روش های درمانی برای رفع آن چیست؟ برای یافتن پاسخ این سوالات و کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با فاصله بین دندان ها ما را تا پایان مقاله همراهی کنید.
دیاستم یا فاصله بین دندان ها چیست؟
اشکال مختلفی از ناهنجاری های دندانی وجود دارد که دیاستم یا فاصله بین دندان ها یکی از آنها است. این عارضه که عموماً در دندان های جلو خصوصا فک بالا مشاهده می شود، زیبایی طرح لبخند را به چالش می کشد. به همین دلیل افراد دچار این عارضه به دنبال یافتن بهترین شیوه درمانی جهت رفع آن هستند. البته بعضی افراد این حالت دندان را به عنوان نقطه ضعف قلمداد نکرده و آن را می پسندند. ایجاد فاصله اضافی بین دندان ها محدودیت سنی ندارد. اما در سنین کودکی بسیار رایج است و با افتادن دندان های اولیه و رشد دندان های دائمی از بین می رود. معمولاً رفع دیاستم دندان ها در سنین جوانی و بزرگسالی به مداخله پزشکی نیاز دارد.
علت بروز دیاستم
پیش از پرداختن به نحوه درمان دیاستم، شناخت عوامل ایجادکننده آن باید در دستور کار قرار گیرد. مهم ترین عوامل مؤثر در این زمینه عبارتند از:
تحلیل لثه
وارد شدن ضربه به دندان یا فک
افتادن دندان های شیری زودتر یا دیرتر از موعد مقرر
مکیدن بیش از حد انگشت یا شیشه شیر در دوران کودکی
ضخامت بیش از حد فرنوم (بافت موجود بین دندان های جلو)
وجود دندان اضافه و نهفته در پشت دندان های جلویی (مزیودنس)
وراثت؛ کوچک بودن دندان ها یا بزرگی استخوان فک به صورت ژنتیکی
افتادن دندان های دائمی به دلیل ضعف بهداشت دهان و دندان، مشکلات لثه، ضربه و …

ضرورت درمان
درمان فاصله بین دندان ها تنها به واسطه اثر سوء روی طرح لبخند نیست. بلکه مشکلات و عوارضی به دنبال دارد که از جمله آنها می توان به افزایش احتمال بروز مشکلات لثه و پوسیدگی دندان اشاره کرد. زیرا فضای بیشتری برای گیر افتادن مواد غذایی بین دندان ها وجود دارد. از طرفی خطر اختلال در تکلم و تغییر فرم لثه نیز در انتظار این گروه افراد است.
نحوه درمان
متخصص دندانپزشک برای درمان دیاستم و بستن فاصله بین دندان ها، روش های مختلفی را در پیش روی خود دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
ارتودنسی
ارتودنسی یا سیم کشی یکی از بهترین و مؤثرترین روش ها برای رفع انواع ناهنجاری های دندانی و فکی از جمله دیاستم است. امروزه انواع مختلفی از تجهیزات ارتودنسی در دسترس دندانپزشکان قرار دارد و متقاضیان می توانند بر اساس هزینه و معیارهای خود از آنها استفاده کنند؛ به عنوان مثال می توان به ارتودنسی نامرئی، رنگی، لینگوال سرامیکی، ثابت و … اشاره کرد. در واقع به کمک این تجهیزات، دندان و فک نامناسب در طول زمان (معمولا ۱ الی ۳ سال) به محل مناسب خود هدایت می شود. البته در انتخاب ارتودنسی باید نوع و شدت عارضه نیز مدنظر قرار گیرد.
کامپوزیت دندان
ونیر کامپوزیت نوعی ماده ترمیمی رایج در دندانپزشکی است که روی دندان قرار گرفته و شکل داده می شود. این لایه خمیری هم رنگ دندان است و بسیاری از نواقص آن را می پوشاند؛ به عنوان مثال می توان به رنگ گرفتگی، ترک خوردگی، پریدگی و فاصله بین دندان ها اشاره کرد. علاوه بر این دندان های ناهماهنگ به لحاظ اندازه را نیز می توان با کامپوزیت یکدست کرد. البته این روش جایگزین ارتودنسی نیست و نمی توان از آن برای رفع نواقص فکی و دندانی حاد مانند جلو و عقب زدگی دندان و فک استفاده کرد.
لمینت دندان
لمینت روکشی نازک از جنس سرامیک یا پرسلن است که در سطح دندان چسبانده شده و جلوه زیبایی به آن می بخشد. این روکش ها متناسب با شکل دندان و به صورت اختصاصی برای فرد در لابراتوار ساخته می شود. بسیاری از ناهنجاری های دندانی از قبیل رنگ زرد، لکه گرفتگی، فاصله بین دندان ها، شکستگی و ترک خوردگی با این روش قابل درمان هستند. البته برای انجام این کار مراجعه به متخصص دندانپزشک باتجربه و ماهر اهمیت دارد. زیرا پیش از نصب روکش، لایه نازکی از مینای سطح دندان تراشیده شده و در صورت زیاده روی در انجام این کار، آسیب جدی و حساسیت های شدید دندانی گریبان گیر فرد می شود.
ایمپلنت دندان
در صورتی که فاصله بین دندان ها زیاد باشد، دندانپزشک از ایمپلنت برای جبران فاصله اضافه استفاده می کند. معمولاً افرادی که دندان دائمی خود را از دست داده باشند به این روش نیاز دارند. ایمپلنت با درصد موفقیت ۹۶، یکی از بهترین و جدیدترین روش ها برای جبران دندان ازدست رفته است. در واقع پروتز، ظاهری شبیه دندان دارد و به دلیل استفاده از جنس زیرکونیا و تیتانیم هیچ حساسیتی ایجاد نمی کند. ابتدا میله ایمپلنت دندان داخل استخوان فک کاشته شده و بعد از مدتی به بافت آن جوش می خورد. در ادامه میل کاشته شده نقش ریشه را برای اتصال روکش یا تاج ایمپلنت ایفا می کند. ناگفته نماند که افراد تحت شیمی درمانی، مبتلا به دیابت و سیگاری به دلیل ضعف استخوان فک گزینه مناسبی برای انجام ایمپلنت دندان نیستند.
جراحی
در بعضی شرایط دندانپزشک برای رفع فاصله بین دندان ها به انجام جراحی متوسل می شود؛ به عنوان مثال بزرگی و ضخامت بیش از حد فرنوم بین دندان ها جز با جراحی بهبود نمی یابد.

هزینه درمان دیاستم
هزینه های درمان دیاستم در همه متقاضیان یکسان نیست. بلکه به عوامل مختلفی چون نوع و شدت ناهنجاری دندانی، شرایط سنی و نوع روش درمانی مورد استفاده توسط دندانپزشک (سیم کشی، ایمپلنت، لمینت، کامپوزیت و …) بستگی دارد. در بین روش های عنوان شده سیم کشی یا ارتودنسی بیشترین هزینه را به خود اختصاص داده و سایر موارد در رده های بعدی قرار دارند. علاوه بر این، موقعیت جغرافیایی، نوع کلینیک، تجربه و تخصص دندانپزشک نیز هزینه ها را دستخوش تغییر قرار می دهند.
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی یکی از انواع ناهنجاری های دندانی تحت عنوان دیاستم پرداختیم. در این عارضه فاصله بین دندان ها از حد طبیعی بیشتر شده و ظاهر نامناسبی به آن می بخشد. علاوه بر این، افراد مبتلا به دیاستم بیش از سایرین در معرض مشکلات لثه، پوسیدگی دندان، تغییر فرم لثه و اختلال در تکلم هستند. به همین دلیل باید با مراجعه به یک دندانپزشک باتجربه و ماهر برای درمان آن اقدام کنند. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت رسانی به مراجعه کنندگان در رابطه با درمان فاصله اضافی بین دندان ها به روش های مختلف هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری و استعلام قیمت از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.