فرنکتومی چیست

فرنکتومی چیست

فرنکتومی چیست؟

بافت نرمی که در داخل دهان به شکل یک خط باریک بین لثه ها و لب ها ایجاد می شود، فرنوم نام دارد. وجود فرنوم ها در دهان باعث بروز مشکلاتی خواهد شد. در برخی موارد با گذشت زمان فرنوم ها از بین می روند و در مواردی دیگر، برای از بین بردن این نوع ناهنجاری مادرزادی باید از جراحی استفاده شود. جراحی فرنکتومی جراحی است توسط دندانپزشکان توصیه می شود. در این مقاله قصد داریم به بررسی انواع روش های جراحی فرنکتومی و همچنین مزایا و مراقبت های بعد از جراحی بپردازیم. برای آشنایی بیشتر در مورد عوارض ناشی از جراحی نشدن فرنوم ها، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

انواع فرنوم

به بافت های عضلانی ایجاد شده در لثه و زیر زبان فرنوم (Frenum) یا فرنولوم (Frenulum) گفته می شود. فرنوم های بسیاری در داخل بدن ایجاد می شوند؛ ولی مهم ترین فرنوم هایی که باعث بروز مشکلاتی در تکلم و جویدن هستند، فرنوم های داخل دهان خواهند بود. فرنوم های داخل دهان نیز در دو نوع لبی و زبانی به وجود می آیند. در ادامه به بررسی انواع فرنوهای دهانی می پردازیم.

  • فرنوم زبانی

بافت عضلانی که پایه زبان را به کف حفره دهان وصل می کند با نام فرنوم زبانی شناخته می شود. این بافت طبیعی به طور معمول در تمامی افراد وجود دارد و وظیفه آن کنترل داشتن بر حرکات زبان است. چنانچه بافت دارای ضخامت و ارتفاع بیش از حد طبیعی خود باشد، در حرکات طبیعی زبان اختلال هایی را ایجاد می کند.

  • فرنوم لبی

فرنوم های لبی در دو گروه فرنوم لب بالایی و فرنوم لب پایینی دسته بندی می شوند. در فرنوم لب بالایی، لب بالایی از طریق لثه به فک بالا وصل می شود. در فرنوم لب پایینی، لب پایینی از طریق لثه به فک پایین وصل می شود. ایجاد فاصله بین دندان ها و بروز اختلال های تنفسی از مهم ترین مشکلات وجود فرنوم های لبی هستند.

مقاله پیشنهادی:
نحوه تشخیص و درمان سرطان دهان
فرنکتومی چیست
فرنکتومی چیست

عوارض ناشی از درمان نشدن فرنوم ها

چنانچه فرنوم های لبی از بین نروند یا به کمک روش های جراحی، برداشته نشوند، مشکلاتی را برای کودک ایجاد خواهند کرد. این مشکلات با افزایش سن بیشتر خواهند شد. مشکلات و عوارض ناشی از درمان نشدن فرنوم ها عبارتند از:
• دشواری در خوردن شیر مادر یا شیشه شیر در نوزادان
• رشد نادرست و غیر طبیعی فک کودک و نیاز به استفاده از روش درمانی ارتودنسی
• ایجاد مشکلات جدی در جویدن و بلعیدن خوراکی ها با وجود یک مانع در داخل دهان
• حرکات غیر طبیعی زبان و نداشتن آزادی کافی در حرکت دادن زبان
• ایجاد مشکلاتی در تلفظ و ادای کامل کلمات
• ایجاد فاصله بین دندانی
• بسته شدن مسیر تنفسی در دهان و بروز مشکلات تنفسی
• تحلیل رفتن لثه ها
• ایجاد مشکل در مسواک زدن صحیح دندان و پوسیدگی زودهنگام دندان ها

روش های جراحی فرنکتومی

پس از مراجعه به دندانپزشک و انجام معاینات اولیه لازم، تصمیم به برداشتن فرنوم های دهانی گرفته می شود. به جراحی که در طی آن، فرنوم های زبانی و لبی برداشته می شوند، جراحی فرنکتومی گفته می شود. جراحی فرنکتومی به سه روش باز و سنتی، به کمک لیزر یا روش الکتروکوتریزاسیون انجام می شود. در ادامه به بررسی روش های جراحی فرنکتومی می پردازیم.

  • جراحی باز

در جراحی باز فرنکتومی از بی حسی موضعی استفاده می کنند. سپس به کمک ابزارهای جراحی مانند تیغ جراحی، اقدام به بریدن و برداشتن فرنوم های ایجاد شده در دهان می کنند. در ادامه برای بستن محل جراحی، بخیه می زنند. تمامی این مراحل توسط دست و به روش سنتی و معمولی انجام می شود.

  • جراحی به کمک لیزر
مقاله پیشنهادی:
انواع روکش دندان

از مدرن ترین روش های جراحی فرنکتومی، استفاده از امواج پر انرژی لیزر است. ابتدا داروی بی حسی موضعی در محل جراحی تزریق می شود. سپس به وسیله یک دستگاه دستی که امواج پر انرژی لیزر از آن ساطع می شوند، فرنوم های زبانی یا لبی را برطرف می کنند. فرآیند جراحی فرنکتومی به کمک لیزر در طول 2 دقیقه و بدون ایحاد خونریزی انجام می شود. دوره بهبودی و ترمیم محل جراحی، در این روش بسیار کوتاه خواهد بود.

  • جراحی به روش الکتروکوتریزاسیون

روش الکتروکوتریزاسیون نوعی جراحی الکتریکی است که برای برداشتن فرنوم های دهانی به کمک حرارت الکتریکی و سوزاندن انجام می شود. حرارت لازم برای سوزاندن بافت های اضافی و فرنوم ها با استفاده از الکترودهای حرارت دیده تامین می شوند. جراحی فرنکتومی به روش الکتروکوتریزاسیون بدون درد و خونریزی خواهد بود و در سریع ترین زمان بهبودی حاصل می شود.

مزایای جراحی فرنکتومی

انجام جراحی فرنکتومی دارای مزایای قابل توجهی است که مورد توصیه دندانپزشکان قرار می گیرد. از جمله این مزایا عبارتند از:
• از بین رفتن فاصله بین دندانی و اصلاح طرح زیبای لبخند
• بهبود در جویدن و بلعیدن صحیح غذا و رفع مشکلات گوارشی
• نیاز نداشتن به روش های اصلاحی و درمانی ارتودنسی
• ارتقاء اعتماد به نفس فرد

زمان انجام جراحی فرنکتومی

شایع ترین نوع فرنوم دهانی، فرنوم زبانی است که می تواند مشکلات متعددی برای کودکان ایجاد کند. با رفع به موقع این ناهنجاری می توان از بروز مشکلات دیگر در کودکان جلوگیری کرد. از طرفی برخی از فرنوم های ایجاد شده، تا زمان رشد دندان های شیری به خودی خود از بین می روند. برخی از دندانپزشکان بر این باور هستند که به دلیل صحبت نکردن کودک در زیر 2 سال و همکاری نداشتن کودک در این سن، بهتر است جراحی فرنکتومی زیر 2 سالگی انجام نشود.

مقاله پیشنهادی:
مراحل لمینت دندان
فرنکتومی چیست
فرنکتومی چیست

مراقبت های بعد از جراحی فرانکتومی

بعد از اتمام جراحی فرنکتومی لازم است به نکاتی برای مراقبت های بیشتر از آن، توجه داده شود. رعایت این نکات، میزان عوارض بعد از جراحی را به حداقل می رساند. از جمله مراقبت های بعد از جراحی فرانکتومی عبارتند از:
• استفاده از پانسمان و تعویض به موقع آن در صورت انجام جراحی باز فرنکتومی و ایجاد خونریزی
• تمیز نگه داشتن محل زخم
• محدود کردن مصرف برخی از خوراکی ها به مدت چند روز برای جلوگیری از تجمع غذا در محل جراحی
• استفاده از دهانشویه ها و محلول آب و نمک ملایم
• داشتن احتیاط لازم در زمان مسواک زدن

مراجعه به پزشک
در مطالب بالا پیرامون جراحی فرنکتومی، نحوه انجام، زمان انجام و مراقبت های بعد از جراحی، بررسی کردیم. برای برداشتن فرنوهای لبی و زبانی از جراحی فرنکتومی به روش سنتی، به کمک لیزر یا الکتروکوتریزاسیون استفاده می کنند. با انجام این جراحی، بسیاری از عوارض ایجاد شده از بین می روند و در آینده نیز نیازی به انجام ارتودنسی یا اصلاح طرح لبخند نخواهد بود. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای جراحی فرنکتومی به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *