فیشور سیلانت چیست و چه کاربردهایی دارد؟
پوسیدگی دندان در اثر تجمع میکروب ها بین دندان ها از رایج ترین مشکلات دندان است که گاهی اوقات در صورت درمان نشدن منجر به از دست دادن دندان می شود. میکروب ها در لا به لای دندان ها و همچنین دندان هایی که دارای شیارها و فرو رفتگی هستند، انباشته می شوند. برای پیشگیری از تجمع میکروب ها در بین شیارهای دندان و پوسیدگی دندان، می توان از روش درمانی فیشور سیلانت استفاده کرد. از این روش هم برای دندان های شیری و هم دندان های دائمی استفاده می کنند. در این مقاله قصد داریم پیرامون فیشور سیلانت، مراحل انجام آن و همچنین کاربردها و هزینه های آن مطالب مفیدی ارائه دهیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
فیشور سیلانت چیست؟
فیشور سیلانت بر گرفته از دو واژه فیشور (شیار) و سیلانت (پوشاندن) است. به طوری که روش درمانی فیشور سیلانت در دنیای دندانپزشکی به معنای پوشاندن شیارهای دندان ها است. هدف این روش درمانی، پوشاندن شیارها و فرو رفتگی های دندان به منظور پیشگیری از پوسیدگی دندان با استفاده از مواد فیشور است. اغلب روی سطح دندان های آسیا شیارهای ریز یا درشت مشاهده می شوند. دندان های آسیا که نقش جویدن خوراکی ها را بر عهده دارند، باقی مانده خوراکی ها داخل این شیارهی عمیق نفوذ می کنند. برای صاف و هموار کردن دندان های آسیا و مانع از تجمع باقی مانده خوراکی و در نهایت تجمع میکروب ها، از فیشور سیلانت استفاده می کنند.

مهم ترین کاربردهای فیشور سیلانت
بهترین زمان برای انجام فیشور سیلانت دوران کودکی و نوجوانی است. این کار بایستی بلافاصله پس از رویش دندان های آسیای اول و آسیای دوم و قبل از پوسیده شدن دندان انجام شود. دندان های آسیای اول حدود 6 سالگی و دندان های آسیای دوم حدود 11 سالگی رشد می کنند. قبل از انجام فیشور سیلانت باید از پوسیده نبودن شیار های دندان اطمینان پیدا کرد. در غیر این صورت فیشور سیلانت نتایج مطلوبی به همراه نخواهد داشت.
در حالت کلی کاربردهای فیشور سیلانت عبارتند از:
• کودکانی که دارای دندان های آسیا با شیارهای بسیار عمیق هستند.
• کودکان و بزرگسالانی که به دلیل تغذیه خاص، بیشتر در معرض پوسیدگی دندان هستند.
• افرادی که به دلیل داشتن شرایط خاص نمی توانند از مسواک و نخ دندان و دهانشویه برای بهداشت دهان و دندان خود استفاده کنند.
نحوه انجام فیشور سیلانت
روش فیشور سیلانت معمولاً بدون نیاز به تزریق داروی بی حسی انجام می شود. در ابتدای کار، تمامی بخش های دندان به ویژه شیارهای موجود در سطح دندان را به کمک مواد یا ابزارهای مخصوص دندانپزشکی تمیز می کنند تا هیچ نوع ذرات مواد غذایی یا میکروب لا به لای دندان ها باقی نماند. همچنین بررسی های لازم به منظور پوسیده نبودن دندان ها انجام می شود و سپس دندان ها را به درستی خشک می کنند. در ادامه از محلول اسید اچ روی سطح دندان ها به منظور ایجاد اصطکاک استفاده می کنند. اصطکاک ایجاد شده، باعث محکم ماندن روکش ها روی شیارها خواهد بود. مجدد، دندان ها شستشو داده شده و خشک می شوند تا مواد اضافی محلول پاک شوند. سپس از مواد چسبنده ای به عنوان اتصال روکش به دندان ها استفاده می کنند و محلول سیلانت را روی دندان ها قرار می دهند. در انتها برای محکم کردن سیلانت، از لایت کیور دارای اشعه آبی، استفاده می کنند.
مراقبت های بعد از فیشور سیلانت
هر روش درمانی برای داشتن نتایج مطلوب و ماندگاری طولانی به مراقبت هایی نیاز دارد. مراقبت های بعد از فیشور سیلانت عبارتند از:
استفاده از مسواک نرم و نخ دندان برای حفظ بهداشت دهان و دندان
کاهش مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه به منظور جلوگیری از تغییر رنگ آن
خودداری از مصرف خوراکی های چسبناک مانند آدامس و برخی شیرینی جات به منظور پیشگیری از کنده شدن سیلانت
مراجعه دوره ای به دندانپزشک و انجام ترمیم دندان در صورت نیاز

معایب استفاده از فیشور سیلانت
با توجه به این که هر روش درمانی معایبی نیز دارد، فیشور سیلانت نیز از این قاعده مستثنی نیست. در ادامه اشاره کوتاهی به معایب فیشور سیلانت خواهیم داشت.
• تخریب سیلانت در اثر ترشح بزاق بیش از اندازه در دهان
• امکان نداشتن نصب مجدد سیلانت در صورت افتادن آن
• قرار دادن روکش سیلانت بدون وجود بزاق در دهان به هنگام نصب
میزان ماندگاری فیشور سیلانت
ماندگاری فیشور سیلانت در حدود 3 تا 10 سال تخمین زده می شود. طولانی تر بودن طول عمر آن به انجام مراقبت های بعد از فیشور سیلانت وابستگی زیادی دارد. با تمامی تفاسیر، مواردی هستند که می توانند باعث کاهش طول عمر فیشور سیلانت شوند. این موارد عبارتند از:
به هر دلیلی نیابد دندان ها را به هم فشار داد و از ساییدن آن ها باید جلوگیری کرد. دندان قروچه یکی از عوامل کاهش میزان ماندگاری فیشور سیلانت است.
رفلاکس معده باعث بازگشت مواد اسیدی به دهان و موجب تخریب محلول سیلانت می شود.
استفاده از خوراکی و نوشیدنی های اسیدی به سیلانت آسیب وارد می کند.
هزینه فیشور سیلانت
در حالت کلی نمی توان مقدار مشخصی برای هزینه درمانی فیشور سیلانت تعیین کرد. هزینه این روش به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل عبارتند از:
• میزان شیارها و فرو رفتگی های دندان
• تعداد دندان های نیاز به فیشور سیلانت
• مهارت و تجربه دندانپزشک
• کیفیت مواد اسیدی و محلول سیلانت و تجهیزات مورد استفاده در کلینیک دندانپزشکی
مراجعه به پزشک
در مطالب بالا به بررسی روش درمانی فیشور سیلانت، نحوه انجام، کاربردها و هزینه آن پرداختیم. مهم ترین هدف فیشور سیلانت، رفع شیارها و فرو رفتگی های دندان های کودکان و بزرگسالان است. با این روش می توان از پوسیدگی دندان ها جلوگیری کرد. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای استفاده از روش درمانی فیشور سیلانت، به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.