لمینت دندان چیست و در چه مواردی توصیه می شود؟
زردی دندان، شکستگی، لب پریدگی، تیزی و ناهماهنگی از رایج ترین مشکلات دندانی هستند که اغلب اعتمادبنفس افراد را نشانه می گیرد. البته هیچگونه جای نگرانی وجود ندارد. زیرا امروزه به لطف پیشرفت علم و تکنولوژی راه های مختلفی برای رفع این مشکلات ابداع شده است. یکی از این روشها، لمینت دندان نام دارد. با توجه به گسترش استفاده از لمینت های دندانی، این مقاله تمامی نکات پیرامون آن را مورد بررسی قرار داده است. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تا پایان همراه باشید.
لمینت دندان چیست؟
لمینت دندان یا وینر عنوان روکشی نازک است که روی دندان قرار گرفته و نواقصی چون شکستگی، اندازه نامناسب، ناهماهنگی، رنگ زرد و … را پوشش می دهد. به عبارتی لمینت برای اصلاح طرح لبخند و در زمینه زیباشناختی دهان کاربرد دارد. روکش های این چنینی برحسب مواد تشکیل دهنده به انواع مختلفی تقسیم می شوند که شامل نوع چینی یا سرامیکی (پرسلن) و کامپوزیت رزین (وینر کامپوزیت) است. هر یک از این موارد به لحاظ میزان مقاومت، دوام و مشخصات ظاهری با یکدیگر تفاوت دارند.
لمینت کامپوزیت رزین
این روکش ها ضخامت بسیار کمی دارند که کمتر از 5/0 میلیمتر است. همچنین نصب آن بدون نیاز به تراش مینای دندان صورت می گیرد. در کنار این موارد، تنوع رنگی و فرمی موجب شده تا این نوع لمینت محبوبیت بسیاری بین متقاضیان اصلاح طرح لبخند داشته باشد. ماندگاری بالا (تا حدود ۵ الی ۷ سال در صورت مراقبت کافی)، نصب سریع، قابلیت برگشت پذیری و قیمت مناسب از دیگر مزایای کامپوزیت رزین است. البته در کنار این موارد باید معایب آن چون دوام پایین نسبت به نوع سرامیکی، احتمال شکسته شدن یا افتادن و تغییر رنگ برای این نوع لمینت توجه شود.
لمینت سرامیکی
لمینت چینی اگرچه در مقایسه با نوع کامپوزیتی قیمت بالاتری و نصب دشوارتری دارد. دلیل این موضوع تراشیدن سطح دندان برای قالب گیری و ساخت لمینت در آزمایشگاه لابراتوار است. اما به دلیل دوام بالا و مقاومت در برابر لکه رنگ پذیری و رفع طیف گسترده ای از مشکلات ظاهری دندان بسیار مورد توجه متقاضیان قرار دارد. طبق آمارهای بدست آمده، دوام لمینت سرامیکی در صورت داشتن مراقبت های کافی حدود 10 الی 15 سال ارزیابی می شود. سرامیک لومینیرز، زیرکونیا، فلدسپاتیک، کوارتز ساختگی، دی سیلیکات لیتیم و اکسید آلومینیوم از متداول ترین لمینت های سرامیکی هستند.

لمینت دندان در چه مواردی مورد استفاده قرار می گیرد؟
بسیاری از مشکلات دندان روی لبخند و صحبت کردن تاثیر گذاشته و اعتمادبنفس افراد را کاهش می دهد؛ به عنوان مثال می توان به دندان شکسته، لب پریده، ترک خورده، نامرتب، ناهموار، فاصله دار (دیاستما) و تیز (میخی شکل) اشاره کرد. همچنان گاهی اوقات جنس دندان ها در حد مطلوب نیست و به محض برخورد با مواد غذایی دچار تغییر رنگ م یشود. البته عصب کشی دندان، مصرف دارو و مصرف بیش از اندازه دهانشویه نیز می تواند موجب تغییررنگ دندان شود. تمامی عیوب عنوان شده به کمک لمینت قابل درمان است. ناگفته نماند که تمامی افراد دارای این مشکلات قادر به استفاده از لمینت دندان نیستند. بلکه محدودیت هایی در این زمینه از سوی دندانپزشکان اعلام شده است. این محدودیت ها عبارتند از:
ناسالم بودن بافت لثه
نبود مینای کافی روی دندان
دندان های بسیار ضعیف به دلیل پوسیدگی، شکستگی یا پر کردن
افراد دارای عادت دندان قروچه به دلیل بالا بودن احتمال شکست لمینت
مراحل نصب لمینت روی دندان
ابتدا متقاضیان انجام لمینت به دندان پزشک مراجعه کرده تا نسبت به مناسب بودن یا نبودن این روش اطمینان حاصل کنند. در صورت تأیید استفاده از روش عنوان شده، لمینت مناسب براساس هدف، قیمت و مشخصات مدنظر متقاضی مشخص می شود. در آغاز کار ابتدا بیمار تحت بی حسی موضعی قرار گرفته تا لایه ای نازک (به اندازه 3/0-1/0) از سطح دندان تراشیده شود. البته امکان انجام این کار بدون انجام بی حسی نیز وجود دارد.
سپس بر اساس میزان برداشته مینای دندان، مدلی طراحی و به آزمایشگاه لابراتوار دندان پزشکی ارسال می شود. طی مدت 2 الی ۴ هفته لمینت سفارشی بر اساس مدل ساخته و برای متقاضی ارسال می شود. در حدفاصل ارسال لمینت، روکش موقت برای محافظت از دندان ها مورد استفاده قرار می گیرد. معمولاً ضخامت روکش لمینت به اندازه ضخامت مینای برداشته شده از سطح دندان است.
اتصال روکش آخرین مرحله کار است. البته پیش از اتصال دائم لمینت دندان، اتصال موقت با استفاده از سیمان صورت می گیرد. هدف از این کار، بررسی میزان تناسب لمینت از لحاظ رنگ و اندازه است. در صورت نبود مشکل، روکش به یک سیمان مخصوص (رزین حساس به نور) آغشته شده و روی دندان قرار می گیرد. در ادامه با تابش اشعه نور مخصوص، سیمان سفت شده و روکش در جای خود محکم می شود. در ادامه پاکسازی کناره های دندان صورت گرفته و کار نصب روکش به اتمام می رسد.
مزایای لمینت
لمینت بسیاری از مشکلات ظاهری دندان را برطرف کرده و اعتمادبنفس ازدست رفته افراد را بازمی گرداند. از دوام و مقاومت بالا در برابر رنگ گرفتن به عنوان دیگر مزایای این روش یاد می شود. البته لازمه این امر رعایت بهداشت و مراقبت کافی از سوی متقاضی است. روزانه دوبار مسواک زدن، استفاده از نخ دندان، دهانشویه و همچنین اجتناب از استعمال دخانیات و اعمال فشار زیاد به دندان ها از جمله این مراقبت ها بشمار می روند. کوتاهی طول دوره درمان، تنوع رنگی فوق العاده و طبیعی بودن به عنوان دیگر مزایای این روش شناخته می شوند. همچنین با وجود تراش لایه نازکی از روی دندان قبل از نصب روکش، لمینت دندان به عنوان یک روش کم تهاجمی شناخته می شود. زیرا تراش بسیار ناچیز است و آسیب جدی به ساختار دندان وارد نمی کند.
عوارض لمینت
یکی از نقاط ضعف لمینت دندان، عدم امکان ترمیم آن است. به عبارتی در صورت ترک خوردگی یا شکستگی لمینت، امکان ترمیم وجود ندارد و تعویض آن باید در دستور کار قرار گیرد. همچنین لمینت بازگشت ناپذیر است. در واقع پیش از نصب روکش، لایه سطحی دندان تراشیده شده و نمی توان آن را بدون محافظ رها کرد. درنتیجه افرادی که از این روش بهره می گیرند باید برای همیشه روکش لمینت را در سطح دندان خود داشته باشند. همچنین انجام این روش از سوی دندان پزشک ظرافت کاری بالایی را می طلبد. انجام لمینت زیر نظر دندان پزشکان غیرمتخصص و بی تجربه، احتمال پوسیدگی دندان ها را افزایش می دهد. از احتمال بروز حساسیت های دندانی به عنوان دیگر معایب لمینت یاد می شود. زیرا لایهای نازک از سطح دندان برداشته شده و آن را در برابر بعضی خوراکی ها یا نوشیدنی های سرد و گرم حساس می کند.

قیمت لمینت دندان چقدر است؟
قیمت لمینت دندان ثابت نیست. بلکه به برند و نوع ماده مورد استفاده برای تهیه روکش بستگی دارد.علاوه بر موارد زیر قیمت انجام این کار را دستخوش تغییر قرار می دهند:
نوع تراش
تعداد دندان ها
میزان تراش دندان
موقعیت جغرافیایی
تجهیزات مورد استفاده
میزان آسیب به دندان
میزان تجربه و تخصص پزشک
قرینه سازی دندان بعد از تراش
زمان صرف شده برای تراش و آماده سازی قالب
سخن پایانی
ما در این مقاله تمامی نکات پیرامون لمینت دندان را مورد بررسی قرار دادیم. در این روش لایه ای نازک از سطح مینای دندان برداشته و سپس جای خالی آن با روکش ساخته شده در آزمایشگاه پر می شود. اغلب مشکلات ظاهری دندان را می توان با لمینت کردن برطرف کرد. دندان های کوچک، تیز، ناهماهنگ، تغییر رنگ داده و شکسته از جمله این موارد به شمار می روند. البته پیش از انجام لازم است در جلسه مشاوره با دندان پزشک شرکت کرده و نسبت به مناسب بودن یا نبودن این روش اطمینان حاصل کرد. دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک آماده خدمت رسانی به متقاضیان عزیز در زمینه روکش لمینت هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره های درج شده در سایت اقدام کنید.