مراحل انجام ایمپلنت دندان

مراحل انجام ایمپلنت دندان

مراحل انجام ایمپلنت دندان چیست؟

از دست دادن دندان به دلیل پوسیدگی یکی از متداول ترین مشکلات ارجاع داده شده به دندانپزشکان است. البته این عارضه می ‌تواند به دلیل شکستگی ناشی از ضربه یا بیماری لثه نیز رخ دهد. روش‌ های متعددی برای جبران دندان ازدست ‌رفته وجود دارد که کاشت ایمپلنت یکی از متداول ‌ترین و جدیدترین آنها است. با توجه به گسترش استفاده از کاشت ایمپلنت دندان، تمامی نکات پیرامون آن در ادامه مقاله مورد بررسی قرار گرفته ‌است. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تا پایان همراه باشید.

ایمپلنت دندان چیست؟

بسیاری از افراد به دلایل مختلف از قبیل پوسیدگی، شکستگی در اثر ضربه یا بیماری‌ های پریودنتال (بیماریهای لثه) دندان خود را از دست می ‌دهند. در گذشته پر کردن جای خالی دندان ازدست ‌رفته به کمک پروتزهای دندانی (دندان مصنوعی) انجام می ‌شد. اما امروزه به لطف پیشرفت تکنولوژی این فرایند با استفاده از ایمپلنت دندان صورت می‌ گیرد. درواقع ایمپلنت یک جایگزین طبیعی و دائمی برای دندان است. در این روش یک پایه میله ای شکل از جنس تیتانیوم خالص برای فرد طراحی می ‌شود. جنس پایه بنحوی است که بیشترین سازگاری را با بدن انسان داشته باشد. این پایه داخل فک جایگذاری شده تا پروتز دندان شکل روی آن قرار ‌گیرد.

انواع ایمپلنت دندان

ایمپلنت های دندانی به دو نوع اندوستیال و ساب پریوستیال تقسیم می‌ شوند. تفاوت این دو مدل به نحوه جای گیری آنها در فک بازمی ‌گردد. واقعیت این است که محل قرارگیری ایمپلنت نوع اندوستیال داخل بافت استخوانی است. اما نوع ساب پریوستیال در عمق کمتر و زیر بافت لثه جای می ‌گیرد. البته این مدل به دلیل استحکام و ماندگاری پایین امروزه چندان مورد استفاده دندانپزشکان نیست.

آیا ایمپلنت کردن دندان برای همه افراد مناسب است؟

بسیاری از افراد با این سوال مواجه می ‌شوند که آیا ایمپلنت برای همه مناسب است؟ پاسخ این سوال منفی است. زیرا سلامت بافت استخوان فک و لثه، لازمه دستیابی به بهترین نتیجه از این روش معرفی می شود. زیرا میله ایمپلنت داخل فک یا لثه قرار گرفته و این بخش ها باید از استحکام و انسجام بالایی برخوردار باشد. معمولاً افراد تحت درمان ‌هایی چون رادیوتراپی و شیمی‌ درمانی یا افراد مبتلا به بیماری پوکی استخوان حائز این شرایط نیستند. به‌ همین دلیل پیش ‌از انجام این روش باید معاینه دقیق روی بافت استخوان و لثه صورت گیرد. همچنین مصرف بعضی داروها این روش را به شکست می ‌انجامد. بنابراین باید در جلسه مشاوره با دندانپزشک لیست تمامی داروهای مصرفی به اطلاع دندانپزشک برسد؛ به‌ عنوان مثال می ‌توان به داروهای حاوی مشتقات بیس فسفات اشاره کرد که برای درمان بیماری ‌های خاص استخوانی مورد استفاده قرار می ‌گیرند. علاوه‌ بر این، استعمال دخانیات نیز میزان موفقیت این روش را به میزان چشمگیری کاهش می ‌دهد.

مقاله پیشنهادی:
کاندیداهای مناسب برای لمینت دندان
مراحل انجام ایمپلنت دندان
مراحل انجام ایمپلنت دندان

تاثیر سیگار بر ایمپلنت دندان

کاشت ایمپلنت نیازمند انجام جراحی و برش لثه است. مواد شیمیایی موجود در محصولات دخانی فرایند بهبود زخم را طولانی کرده و احتمال بروز عفونت را افزایش می ‌دهند. به ‌همین دلیل میزان شکست کاشت ایمپلنت در افراد سیگاری نسبت به افراد سالم بیشتر است. طبق آمارهای بدست ‌آمده، میزان موفقیت این روش در افراد سالم 4/98 و در افراد سیگاری حدود 2/84 درصد است. البته این نرخ ثابت نبوده و براساس میزان مصرف دخانیات تغییر می‌ کند؛ به عنوان مثال در صورت افزایش مصرف روزانه سیگار به بیش ‌از ۲۰ نخ، موفقیت این روش به کمتر از ۷۰ درصد کاهش می‌ یابد.

مراقبت ‌های قبل ‌از ایمپلنت دندان

اولین مرحله مراجعه به متخصص دندانپزشک و شرکت در جلسه مشاوره است. در این جلسه وضعیت دندان و لثه به ‌دقت مورد بررسی قرار گرفته و مناسب بودن یا نبودن این روش مشخص می ‌شود. دندان ‌های کنار دندان ازدست ‌رفته نیز در صورت داشتن پوسیدگی و پلاک باید مورد رسیدگی قرار گیرند. همچنین آگاه ساختن دندانپزشک از داروهای مصرفی یا بیماری‌ های احتمالی اهمیت بسیاری دارد. مشکلات قلبی عروقی، سابقه حمله قلبی، سکته مغزی، پرفشاری خون، تجربه پیوند عضو و … از جمله این موارد بشمار می ‌روند. همچنین پیش ‌از انجام جراحی کاشت ایمپلنت، انجام اسکن رادیوگرافی از دندان‌ ها ضرورت دارد. این عکس به دندانپزشک در رابطه با تعیین محل دقیق کاشت میله فلزی و شناخت محل عبور اعصاب، ضخامت استخوان فک و … کمک شایانی می ‌کند.

نحوه کاشت ایمپلنت دندان

برای کاشت ایمپلنت ابتدا مراجعه‌ کننده تحت بی‌ حسی موضعی قرار می ‌گیرد. گاهی دندانپزشک برای کاهش استرس بیمار از تزریق آرام‌ بخش نیز بهره می ‌گیرد. در شرایطی نیز فرد به بیهوشی نیاز پیدا می ‌کند. سپس لثه برش خورده و با ابزار مخصوص سوراخی در فک اعمال می ‌شود. سوراخ محل جای‌ گذاری میله در زیر لثه است. در ادامه پروتز به میله متصل می‌ شود. البته این مرحله از کار به دو روش قابل ‌انجام است. در روش اول، ایمپلنت و پروتز به‌ صورت هم‌ زمان در فک کاشته می ‌شوند. اما در روش دیگر ابتدا میله در لثه جای ‌گذاری شده و بعد از بهبودی نسبی (حدود 3-2 ماه بعد) اتصالات پروتزی روی آن قرار می ‌گیرد.
در صورت خرابی دندان و از دست ندادن آن ابتدا طی یک جلسه کشیدن دندان آسیب ‌دیده صورت ‌گرفته و کاشت ایمپلنت به جلسه دوم موکول می ‌شود. این روش تحت عنوان ایمپلنت تاخیری شهرت دارد. حد فاصل دو عمل جراحی برای فک بالا و پایین متفاوت است. عمل دوم در فک بالا، بعد از گذشت 6-3 ماه و برای فک پایین بعد از 4-2 ماه انجام می شود. البته در شرایط خاص می ‌توان هر دو عمل را طی یک جلسه انجام داد.

مقاله پیشنهادی:
علت بوی بد دهان
مراحل انجام ایمپلنت دندان
مراحل انجام ایمپلنت دندان

مهم ‌ترین نکات بعد از کاشت ایمپلنت دندان

بعد از کاشت ایمپلنت دندان رعایت نکات ذیل برای دستیابی به بهترین نتیجه الزامی است:
استفاده منظم از نخ دندان بعد از صرف غذا
مصرف مسکن زیر نظر پزشک در صورت نیاز
استفاده از مسواک مخصوص برای پاکسازی دهان
مصرف داروهای آنتی ‌بیوتیک و دهان ‌شویه زیر نظر پزشک برای کاهش عفونت
داشتن استراحت کافی (حداقل ۲۴ ساعت) خصوصاً در صورت قرار گرفتن تحت بیهوشی
مصرف غذاهای نرم و ملایم (از لحاظ حرارت) به مدت چند روز تا رفع کامل بی حسی دهان

سخن پایانی
ما در این مقاله تمامی نکات لازم در رابطه با نحوه کاشت ایمپلنت دندان و مهم ‌ترین نکات مراقبتی قبل و بعد از انجام آن را مورد بررسی قرار دادیم. اگرچه در گذشته جایگزینی دندان ازدست ‌رفته با نصب پروتز یا همان دندان مصنوعی قابل انجام بود. اما امروزه ایمپلنت در بسیاری از موارد جایگزین پروتز شده است. دستیابی به بهترین نتیجه از کاشت ایمپلنت با مراجعه به یک دندانپزشک باتجربه و ماهر و رعایت بعضی نکات مراقبتی (قبل و بعد از انجام جراحی) حاصل می شود. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت ‌رسانی به مراجعه ‌کنندگان عزیز در رابطه با انجام ایمپلنت هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره‌ های درج ‌شده در سایت اقدام کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *