مینی ایمپلنت چیست؟
از دست دادن دندان از مهم ترین مشکلات مربوط به دهان و دندان است. برای جبران و جایگزینی دندان های از دست رفته، روش های متعددی وجود دارد و بهترین این روش ها، کاشت دندان است. باید دقت داشت، کاشت دندان یا همان ایمپلنت در انواع مختلفی در محل مورد نظر اجرا می شوند. یکی از انواع ایمپلنت دندان، مینی ایمپلنت است و علاوه بر پر کردن محل خالی دندان، کاربردهای دیگری نیز در حوزه دندانپزشکی دارد. در این مقاله قصد داریم با معرفی مینی ایمپلنت در مورد کاربردها، مزایا، معایب و نحوه کاشت آن بحث و بررسی داشته باشیم. برای آشنایی بیشتر با تفاوت بین ایمپلنت و مینی ایمپلنت، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
مینی ایمپلنت چیست؟
مینی ایمپلنت همان طور که از نامش مشخص است، اندازه ای کوچکتر از یک ایمپلنت معمولی دارد. ایمپلنت های معمولی دارای قطری بین 3.25 تا 5 میلی متر هستند ولی قطر مینی ایمپلنت ها در حدود 2.5 میلی متر در نظر گرفته می شوند. از طرفی، ایمپلنت های معمولی از دو قسمت پایه ایمپلنت و اباتمنت تشکیل یافته اند؛ در حالی که مینی ایمپلنت ها فقط شامل یک قسمت هستند. به طوری که قسمت بالایی مینی ایمپلنت در خارج از لثه قرار دارد و پروتز مصنوعی روی آن نصب می شود. در صورت مراقبت های منظم و دقیق از مینی ایمپلنت ها می توان از آن ها به مدت زمان طولانی استفاده کرد.

کاربردهای مختلف مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت در شرایط های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. تشخیص درست و تجربه دندانپزشک باعث می شود، مینی ایمپلنت کاربردهای مفید و درست تری داشته باشد. در ادامه اشاره کوتاهی کاربردهای مختلف مینی ایمپلنت خواهیم داشت.
-
جایگزینی دندان
کاربرد اصلی مینی ایمپلنت، پر کردن جای خالی دندان های از دست رفته است. از مینی ایمپلنت برای جایگزینی دندان های کوچک، جلویی، آسیاب کوچک و دندان های قرار گرفته در نواحی باریک استخوان فک استفاده می کنند.
-
تثبیت دندان مصنوعی
از دیگر کاربردهای مینی ایمپلنت می توان به ثابت کردن دندان مصنوعی اشاره داشت. به کمک مینی ایمپلنت، نگهداشتن پروتزهای مصنوعی بدون نیاز داشتن به چسب انجام می شود. در این موارد، دندان مصنوعی هیچ نوع لغزشی نخواهد داشت و عمل جویدن برای بیمار آسان تر خواهد شد.
کاندیداهای مناسب برای انجام مینی ایمپلنت
برای روش های درمانی و جایگزینی دندان های از دست رفته، شرایط مختلف در نظر گرفته شده است. تمامی افراد نمی توانند از روش کاشت دندان برای جبران دندان های از دست رفته استفاده کنند. از این رو، کاندیداهای مناسب برای انجام مینی ایمپلنت عبارتند از:
افرادی که دارای سلامتی عمومی کافی هستند، بهترین گزینه برای کاشت مینی ایمپلنت محسوب می شوند.
افرادی که مبتلا به بیماری های مزمن نباشند.
افرادی که مصرف بیش از اندازه سیگار و دخانیات نداشته باشند.
افرادی که برای درمان بیماری های دیگر، تحت پرتو درمانی از ناحیه سر یا گردن نباشند.
مهم ترین مزایای مینی ایمپلنت
مینی ایمپلنت ها نسبت به دیگر گزینه های کاشت دندان، مزایایی به همراه دارند. با وجود این مزایا، افراد زیادی تمایل به استفاده از این روش برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته خود دارند. در ادامه مطلب به مهم ترین مزایای مینی ایمپلنت می پردازیم.
• به دلیل کوچک بودن اندازه پایه ایمپلنت، نیاز به جراحی استخوان فک وجود ندارد.
• فرآیند کاشت دندان، در کوتاه ترین زمان و در طی چند ساعت در یک جلسه به پایان می رسد.
• مینی ایمپلنت نیز همانند ایمپلنت معمولی، موفقیت درمانی بالایی دارد.
• دوره نقاهت و مدت زمان بهبودی کوتاه تر از حد معمولی است.
• دارای مقاومت بالایی در برابر جویدن است و ماندگاری مطلوبی دارد.
• نسبت به ایمپلنت های معمولی و چند مرحله ای، هزینه ای کمتری دارد.
مشکلات و معایب مینی ایمپلنت
با توجه به اینکه تمامی روش های درمانی در شاخه دندانپزشکی می توانند مشکلات و معایبی نیز به همراه داشته باشند، باید خاطر نشان شد استفاده از مینی ایمپلنت ها نیز دارای معایبی است. از جمله مشکلات و معایب مینی ایمپلنت عبارتند از:
• از آن جایی که مینی ایمپلنت اندازه و ارتفاع کوچکتری دارد، برای تمامی استخوان های فکی مناسب نیست. تنها استخوان فکی با ارتفاع بالا می تواند از مینی ایمپلنت استفاده کند.
• افرادی که عادت بد دندان قروچه دارند، بهتر است از مینی ایمپلنت استفاده نکنند؛ زیرا تخریب و از بین رفتن آن سریع تر خواهد بود.
• احتمال تعویض یا تنظیم مجدد دندان پروتزی هر چند سال یک بار وجود دارد.
• نسبت به ایمپلنت های معمولی دوام و مقاومت کمتری دارند.
نحوه انجام کاشت مینی ایمپلنت
جراحی و کاشت مینی ایمپلنت بسیار آسان تر و سریع تر از کاشت ایمپلنت معمولی است. به طوری که تمامی فرآیند این روش جایگزینی دندان، در یک جلسه پایان می پذیرد. این جراحی بسته به شرایط بیمار تحت بیهوشی عمومی یا بی حسی موضعی انجام می شود. برای کاشت پایه ایمپلنت، بخشی از لثه بدون پایانه عصبی برش داده می شود. سپس با استفاده از دریل دندانپزشکی، سوراخی در استخوان فک ایجاد می کنند. چند دقیقه پس از قرار دادن پایه ایمپلنت، پروتز مصنوعی یا همان تاج دندان نیز روی پایه قرار داده می شود. مینی ایمپلنت ها نیز همانند ایمپلنت ها از آلیاژ تیتانیوم تهیه می شوند.

مراقبت های لازم از مینی ایمپلنت
رعایت بهداشت دهان و دندان در هر شرایطی برای هر فردی لازم و ضروری است. افرادی که از روش های متعدد درمانی نیز بهره مند می شوند، رعایت این نکات بهداشتی بیشتر خواهد شد. مینی ایمپلنت ها نیز به مراقبت های منظم و اصولی نیاز دارند؛ تا در این صورت دوام و ماندگاری بیشتری داشته باشند. از جمله مراقبت های لازم از مینی ایمپلنت عبارتند از:
خودداری از انجام فعالیت های سنگین تا حدود 3 روز بعد از کاشت مینی ایمپلنت
اجتناب از مصرف سیگار و دخانیات تا 5 روز پس از کاشت مینی ایمپلنت
داشتن رژیم غذایی سالم و اجتناب از مصرف مواد غذایی چسبناک
حفظ بهداشت دهان و دندان، استفاده منظم از مسواک، نخ دندان و دهانشویه ها
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به بررسی مینی ایمپلنت ها و مزایا، معایب، کاربردها و نحوه کاشت آن ها پرداخته شد. مینی ایمپلنت ها گروه کوچکتری از ایمپلنت ها هستند که علاوه بر پر کردن جای خالی دندان، برای ثابت نگهداشتن پروتزهای مصنوعی نیز به کار برده می شوند. کلینیک دندانپزشکی دکتر نسیم بروفه با داشتن کادری مجرب و حرفه ای و استفاده از تجهیزات نوین دندانپزشکی، به تشخیص دقیق و درمان آسیب های مختلف دندان و لثه و همچنین انجام روش های زیبایی و ترمیمی می پردازد. شما می توانید برای کاشت مینی ایمپلنت به کلینیک دکتر بروفه مراجعه نمایید.