کراس بایت چیست

کراس بایت چیست

کراس بایت چیست و چگونه درمان می شود؟

انواع مختلفی از بهم ریختگی دندانی وجود دارد که کراس بایت یکی از آنها است. در این عارضه دندان های عقب یا جلو در فک پایین جلوتر از دندان های فک بالا قرار می گیرد. در نتیجه زیبایی لبخند تحت تاثیر قرار گرفته و فرد در موارد شدید برای صحبت کردن یا غذا خوردن نیز دچار مشکل می شود. امکان سایش مینای دندان و در نتیجه خرابی و پوسیدگی سریع تر دندان ها نیز وجود دارد. با توجه به اهمیت موضوع، ما در این مقاله به بررسی تمامی نکات در رابطه با کراس بایت پرداخته ایم. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تا پایان همراه باشید.

کراس بایت چیست؟

در حالت طبیعی دندان های فک بالا حدود ۲ میلیمتر جلوتر از دندان های فک پایین قرار دارند. اما این اصل برای همه افراد صادق نیست و گاهی عکس قضیه رخ می دهد. مواردی که دندان های فک پایین نسبت به فک بالا جلو زدگی داشته باشند، تحت عنوان کراس بایت (crossbite) شناخته می شوند. بر حسب دندان های درگیر، دو نوع کراس بایت وجود دارد: کراس بایت قدامی و خلفی، در کراس بایت خلفی، دندان های بالا در هنگام جویدن عمیق تر از دندان های پایین هستند و در کراس بایت های قدامی، دندان های بالایی پشت دندان های جلویی پایین قرار می گیرند. . کراس بایت ها از همه نوع بسیار دردناک هستند و نیاز به درمان سریع دارند.

کراس بایت چیست
کراس بایت چیست

انواع کراس بایت

برحسب شدت عارضه، کراس بایت معمولاً به دو شکل دندانی و فکی بروز می یابد. در نوع دندانی تنها ۱ یا ۲ دندان جلو دچار بهم ریختگی می شوند و فک در موقعیت مناسب خود قرار دارد. معمولاً این نوع کراس بایت به سادگی در ظاهر دندان ها قابل تشخیص است و باید در همان سنین کودکی مورد رسیدگی و درمان قرار گیرد. زیرا در زمان کودکی رشد دندان ها کامل نشده و هدایت آنها به مسیر مناسب، ساده تر انجام می گیرد. اما در نوع کراس بایت فکی، تمام دندان های موجود در فک پایین نسبت به فک بالا جلو زدگی داشته و عوارض بیشتری برای فرد مبتلا ایجاد می ‌کنند؛ به عنوان مثال می توان به بروز مشکل جدی در زیبایی طرح لبخند، سایش، خوردگی و پوسیدگی سریع تر دندان ها اشاره کرد.

مقاله پیشنهادی:
ونیز کامپوزیت دندان چیست

علت بروز کراس بایت چیست؟

عوامل مختلفی در بروز این عارضه نقش دارند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
انجام جراحی شکاف کام یا شکاف لب که مانع از رشد قوس فک می شود؛
ازدحام و شلوغی دندان ها خصوصاً در فک پایین
استفاده طولانی مدت کودک از پستانک
دیر افتادن دندان های شیری
تنفس از راه دهان
مکیدن زیاد انگشت
وراثت

عوارض کراس بایت

افراد مبتلا به کراس بایت باید در اسرع وقت برای درمان به یک متخصص دندانپزشک باتجربه مراجعه کنند. زیرا عوارض عنوان شده برای کراس بایت دیر یا زود گریبان مبتلایان را می گیرد. سایش دندان ها روی هم و قرار گرفتن آنها در معرض تخریب مینا، پوسیدگی و شکستگی از جمله این عوارض به شمار می رود. همچنین فرد حین صحبت کردن یا جویدن غذا دچار مشکل می شود. به موارد عنوان شده می توان سردرد زمان فشار دادن دندان ها روی هم و تغییر شکل صورت به دلیل رشد نامناسب مفاصل فکی را نیز اضافه کرد.

درمان کراس بایت

درمان کراس بایت تا حد زیادی براساس وضعیت سن فرد مبتلا تعیین شده و شامل ارتودنسی یا جراحی است. حتی روش ارتودنسی نیز در رده های سنی مختلف تفاوت داشته و به شرح زیر است:

  • نحوه درمان در کودکان (قبل 12 سالگی)
    جلو زدگی دندان های فک پایین نسبت به فک بالا در سنین کودکی و قبل از 12 سالگی، نیازمند حذف دندان های شیری برای هدایت سایر دندان ها به مسیر درست است. همچنین امکان استفاده از ارتودنسی متحرک داخل دهان برای کودکان مبتلا به کراس بایت وجود دارد. ارتودنسی متحرک همانطور که از نامش برمی آید، عنوان تجهیزاتی است که قابلیت خارج سازی از دهان را دارد و به دندان نمی چسبد. این روش معمولاً برای جابجایی تعداد کمی از دندان های جلو زده کاربرد داشته و برای عوارض شدید و جدی چندان مناسب نیست.
  • نحوه درمان بعد از 12 سالگی
    بعد از 12 سالگی، درمان به شکل متفاوت تری در مقایسه با کودکی انجام می شود. دندانپزشک در این افراد در گام اول سعی بر استفاده از ارتودنسی ثابت برای هدایت دندان ها به مسیر مناسب را دارد. ارتودنسی ثابت قابلیت خروج از دهان را نداشته و براکت های آن به دندان متصل می شود. در صورت شدید بودن جلو زدگی دندان های فک جلو و عدم دریافت نتیجه مطلوب از ارتودنسی ثابت، انجام اتوسرجری ضرورت می یابد. معمولاً افراد بالای ۱۸ سال برای درمان کراس بایت به اتوسرجری نیاز پیدا می کنند. این روش ترکیبی از ارتودنسی و جراحی فک است که برای رفع موارد شدید بی نظمی و بهم ریختگی دندانی مورد استفاده قرار می گیرد.
مقاله پیشنهادی:
مزایا و معایب جرم گیری دندان
کراس بایت چیست
کراس بایت چیست

سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی تمامی نکات در رابطه با کراس بایت پرداختیم. این عارضه نوعی به هم ریختگی دندانی و فکی است که در آن دندان های موجود در فک پایین کمی جلوتر از دندان های فک بالا قرار می گیرند. کاهش زیبایی طرح لبخند، مشکل در تکلم و غذا خوردن، ساییدگی و پوسیدگی سریع تر دندان ها از تبعات عارضه کراس بایت (نوع حاد) هستند. به همین دلیل افراد مبتلا باید سریعاً به یک دندانپزشک باتجربه مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرند. کلینیک دکتر نسیم بروفه جراح و دندانپزشک در زمینه ترمیم، زیبایی، اطفال و پروتز آماده خدمت ‌رسانی به مراجعه ‌کنندگان در رابطه با درمان کراس بایت یا جلوزدگی دندان های فک پایین هستند. برای گرفتن نوبت ویزیت حضوری از طریق شماره‌ های درج ‌شده در سایت اقدام کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *